99% din populația lumii respiră aer poluat, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Sophie Gumy, doctor de la Departamentul pentru mediu, schimbări climate și sănătate OMS, a explicat că aceste concluzii au fost trase în urma unor imagini satelitare din întreaga lume și date colectate în mai multe orașe.
Un număr record, 6000 de zone urbane din 117 țări monitorizează calitatea aerului, însă locuitorii încă respiră un aer periculos, niveluri de particule fine și dioxid de azot.
Populațiile cu venituri reduse și medii sunt cele mai afectate.
Maria Neira, directoarea aceluiași departament din care face parte și Sophie Gumy, spune că ,,după supravieţuirea unei pandemii, este inacceptabil să se înregistreze în continuare şapte milioane de decese care pot fi prevenite şi pierderea evitabilă a nenumăraţi ani de sănătate bună ca urmare a poluării aerului”.
De asemenea, ,,prea multe investiții sunt în continuare consacrate unui mediu poluat, mai degrabă decât în aer curat și sănătos”, mai adaugă aceasta.
Măsurătorile au fost afectuate înaintea pandemiei, între anii 2010-2019.
OMS constată, din raport, importanța reducerii utilizării de combustibili fosili, cât și adoptarea unor măsuri concrete care să aibă în vedere reducerea nivelului de poluare.
Actualizările informațiilor din baza de date OMS, în ceea ce privește calitatea aerului, introduc măsurători la nivelul solului ale concentrațiilor medii anuale de dioxid de azot, poluantul urban comun.
În jur de 4000 de localități din 74 de țări colectează date despre dioxidul de azot de la nivelul solului și doar aproape un sfert din locuitorii zonelor respective respiră concentrații medii de dioxid de azot.
Acesta poate provoca afecțiuni respiratorii, cum ar fi astm bronșic, tuse, dificultăți de respirație.