fbpx

S-au conectat turcii pe neve la gazul românesc din Marea Neagră?

Data publicării:

Acum 8 ani, în perimetrul Neptun, aflat în zona comercială românească din Marea Neagră, s-a descoperit un zăcământ cu rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Iată că și Turcia a anunțat, prin vocea președintelui Erdogan că „Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa”, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi.

Nava de explorare «FATIH»

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, afirma, luna trecută, că nava de explorare Fatih a început lucrările în perimetrul Tuna-1, aflat la circa 150 de kilometri de coasta Turciei și în apropierea zonei unde se intersectează granițele maritime cu România și Bulgaria.

Perimetrul turcesc Tuna-1 (cu roșu)

Interesant este faptul că perimetrul Tuna-1 este adiacent perimetrului românesc Neptun, ceea ce face legitimă întrebare dacă nu cumva este vorba, practic, de același zăcământ, întins pe o suprafață mult mai mare decât se credea inițial.
To în același discurs, Erdigan a afirmat că „Dumnezeu ne-a deschis o poartă spre bogății nemaivăzute. Obiectivul nostru este să punem gazele din marea noastră în serviciul națiunii noastre din 2023”.
Rămâne de văzut cum vor face acest lucru: evitând eventuale conflicte de interese comerciale cu România și Bulgaria sau mergând pe intimidare așa cu au făcut cu Grecia și Egipt în Marea Mediterană.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Taberele copiilor achitate cu vouchere de vacanță

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ cu...

Numere de înmatriculare verzi pentru mașinile electrice

Primul număr pentru o mașină nepoluantă a fost eliberat...

Persoane fizice și juridice amendate cu 1.500 lei pentru tulburarea liniștii publice

În urma mai multor sesizări făcute de cetățeni pentru...

În urma unor controale, 6 depozite de legume din România au fost sigilate

Potrivit reprezentanților ANAF, au fost desfășurate controale la importatorii...