fbpx

S-au conectat turcii pe neve la gazul românesc din Marea Neagră?

Data publicării:

Acum 8 ani, în perimetrul Neptun, aflat în zona comercială românească din Marea Neagră, s-a descoperit un zăcământ cu rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Iată că și Turcia a anunțat, prin vocea președintelui Erdogan că „Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa”, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi.

Nava de explorare «FATIH»

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, afirma, luna trecută, că nava de explorare Fatih a început lucrările în perimetrul Tuna-1, aflat la circa 150 de kilometri de coasta Turciei și în apropierea zonei unde se intersectează granițele maritime cu România și Bulgaria.

Perimetrul turcesc Tuna-1 (cu roșu)

Interesant este faptul că perimetrul Tuna-1 este adiacent perimetrului românesc Neptun, ceea ce face legitimă întrebare dacă nu cumva este vorba, practic, de același zăcământ, întins pe o suprafață mult mai mare decât se credea inițial.
To în același discurs, Erdigan a afirmat că „Dumnezeu ne-a deschis o poartă spre bogății nemaivăzute. Obiectivul nostru este să punem gazele din marea noastră în serviciul națiunii noastre din 2023”.
Rămâne de văzut cum vor face acest lucru: evitând eventuale conflicte de interese comerciale cu România și Bulgaria sau mergând pe intimidare așa cu au făcut cu Grecia și Egipt în Marea Mediterană.

Categorii:

Distribuie acest articol:

Popular

Mai multe din aceeași categorie
Related

Târgul de Primăvară al antreprenoarelor își deschide porțile online pentru toți vizitatorii

Târgul de Primăvară al antreprenoarelor își deschide porțile online...

Video CV, tot mai prezent în sesiunile de recrutări în vederea unei angajări, în perioada pandemiei

Foarte multe firme care au făcut recrutări în perioada...