Pfizer anunță faza a doua de testare a unui vaccin anti SARS-CoV-2

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat, împreună cu BioNTech, demararea pe plan global (fără China) a fazei a doua (din 3) de evaluare a siguranței și eficacității clinice a componenetei principale (mRNA) a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.
Astăzi începem o fază de testare globală, care va include 30.000 de participanți. Am ales vectorul BNT 162b2 pentru testare în urma evaluării foarte atente a datelor colecatate în fazele anterioare. Această decizie reflectă dorința noastră de a realiza un vaccin ușor de asimilat de către organismul uman, cu eficacitate foarte mare și de a-l aduce pe piață cât mai repede. În tot acest timp evaluăm și alți candidați ca potențiali vectori, pentru a realiza o gamă mărită a acestui vaccin”, a declarat Ugur Sahin, director executiv și co-fondator la BioNTech.

În timpul studiilor clinice și pre-clinice a celor patru candidați din gama BNT 162 RNA au ieșit în evidență vectorii BNT 162b1 și BNT 162b2, cu bun răspuns din punct de vedere a siguranței și imunizării. 162b s-a demonstrat a avea cel mai bun profil, în urma unui studiu efectuat pe 120 de pacienți, reacțiile inițiale ale organismului subiecților (febră, oboseală, moleșeală) durând maximum 2 zile, neprezentând efecte adverse serioase. La adulții în vârstă (65-85 de ani) au fost administrate două doze de 30 µg, fiecare la interval de 3 săptămâni. Dozele au declanșat realizarea de anticorpi în cantitate mai mare decât în eșantioanele prelevate de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
În urma zvonurilor că Pfizer ar ieși deja în octombrie cu vaccinul, s-a înregistrat o creștere la bursele asiatice, dar, după cum se vede din materialul prezentat mai sus, este drum lung până la lansarea pe piață.

Comments are closed.