fbpx

Microbuze electrice pentru transportul elevilor

Data publicării:

În cadrul unei conferinţe de presă, Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat lansarea programului pentru microbuze electrice, hibride şi alimentate cu gaz natural comprimat, care vor fi utilizate în transportul şcolar al elevilor. 

 Programul este finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, având un buget de 300 de milioane de lei. Consiliile judeţene şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşt, pot aplica la acest program.

„Lansăm în premieră, Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Este unul dintre programele finanţate de minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport şi să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Ne încadrăm şi cu acest program în tendinţa europeană privind mobilitatea durabilă. Acest program vine în completarea programului Rabla Clasic, în completarea programului Rabla Plus şi, mai nou, Rabla local. Practic, va asigura transportul elevilor spre şcoală şi înapoi către locuinţele lor, urmărind să schimbe comunităţile noastre în comunităţi din ce în ce mai verzi. Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică”, a declarant ministrul Mircea Fechet.

Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează:
– pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului mai mic de 40.000, se acordă maximum 7 milioane lei;
– pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului între 40.001-60.000, se acordă maximum 15 milioane lei;
– pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de elevi pe raza UAT-ului mai mare de 60.000, se acordă maximum 25 milioane lei.

Condiția proiectului prevede achiziționarea de autovehicule mai puţin poluante, de tipul microbuzelor electrice, hibride şi a celor alimentate cu gaz natural comprimat, ce îndeplinesc următoarele criterii: aparţin categoriei M2 – M3 – respectiv microbuze electrice, microbuze hibride, microbuze alimentate GNC, noi.

„Programul va începe efectiv la data de 8 septembrie. Până atunci, consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Va fi deschis timp de două luni, între 8 septembrie şi 8 noiembrie”, a adăugat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Viitorul producției agroalimentare va fi discutat pe 24 aprilie la Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat cu...

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

131 de spitale vor fi dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgenţă

Ministerul Sănătății a lansat licitaţia pentru achiziţia de soluţii...

Aproximativ 51 milioane de lei investiți în digitalizarea spitalelor din București

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat 9 proiecte...