Postul este o disciplină spirituală pentru a obține stăpânirea de sine și o ocazie pentru ca omul să se întoarcă spre sine.
Cu ocazia începerii Ramadanului, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj comunității musulmane din România.
,, Începutul lunii Ramadan este un moment deosebit de important pentru credincioşii musulmani din întreaga lume, care se reunesc pentru a-şi celebra tradiţia, credinţa şi valorile. Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat, european, o comunitate pe deplin integrată în ansamblul societăţii.Cu ocazia intrării în luna postului Ramadan, transmit credincioşilor musulmani sănătate, pace, bucurie şi prosperitate!”
Ce este Ramadanul?
Ramadanul reprezintă a noua lună din calendarul islamic și marchează începerea postului pentru musulmani.
Postul reprezintă,, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului” și interzice consumul de mâncare, băutură, chiar și relațiile sexuale, de la răsărit până la apus, în fiecare zi a lunii. Persoanele care sunt scutite de la ținerea postului sunt femeile însărcinate, care alăptează sau sunt în perioada menstruației, bolnavii, copiii și bătrânii.
Suhur și Iftar
Suhur: Înainte de zori, persoanele care țin postul pot mânca o masă, de obicei una proteică, care să le asigure energia pe timpul zilei.
Iftar: La sfârșitul zilei, postul se întrerupe printr-o rugăciune și se poate mânca. De obicei, postul se întrerupe cu un pahar cu apă, curmale și o masă ușoară. Postul se reia a doua zi, de dimineață.
Dacă acest program nu se respectă, iar în timpul zilei, se consuma orice fel de mâncare sau se bea apă, postul se consideră întrerupt, trebuind să reînceapă postul, pentru răscumpărare, după luna Ramadanului.
Anul acesta, Ramadanul a început pe 1 aprilie și se va termina pe 30 aprilie.
Încheierea Ramadanului presupune întoarcerea la obiceiurile de zi cu zi. Acest moment se numește „Eid al-Fitr„, o sărbătoare comunitară cu rugăciuni, mâncare și jocuri.