fbpx

Rectorul Politehnicii din București, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Data publicării:

Mihnea Costoiu, fost ministru, a fost condamnat în dosarul baze sportive „Cutezătorii” din București. El este acuzat că a prejudiciat Ministerul Educației cu peste 10 milioane de euro, în urma unui act semnat cu Fundația „Dinu Pescariu” (2009). Decizia se poate contesta.

„În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, a prezentat DNA.

Magistrații Înalții Curți de Casație și Justiție au luat hotărârea de a-l condamna pe rectorul Politehnicii București la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu încercare de 4. Fostul ministru trebuie să facă șaizeci de zile de muncă în folosul comunității la una dintre următoarele insituții: Administraţia Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor. Singurul motiv pentru care nu ar putea să-și îndeplinească obligațiunile ar fi starea de sănătate precară.

Înalta Curte a cerut confiscarea sumei de peste 250 de milioane de euro, plus sechestrul asupra altor bunuri. La data săvârșirii infracțiunii, el era secretarul de stat al Ministrului Educației și a fost pus sub judecată pentru abuz în serviciu.

„(…) În 2009 eram secretar de stat la Ministerul Educaţiei. Eram numit cu recomandarea doamnei Ecaterina Andronescu. Insist să spun că am fost numit la solicitarea doamnei Andronescu pe baza relaţiei de încredere acumulată în peste 20 de ani de colaborare. E important să spun că am primit dreptul de a semna în locul dumneaei în lipsa sa. Erau trei ordine de ministru ce vizau atribuţii stabilite de dumneaei mie. Niciodată nu am semnat vreun act fără ştiinţa dumneaei. Ea cunoştea totul în minister. Eu nu decideam în locul ministrului. Nu exista să semnez altceva decât ce indica dumneaei”, a susținut rectorul Universității într-un comunicat AgerPres.

Reamintim că dosarul „Cutezătorii” avea ca scop închirierea ilegală a bazei sportive cu același nume pentru o fundație ce îi aparținea lui Dinu Pescariu.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

DUMITRU BUZATU, preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, în arest pentru 30 de zile

BUZATU DUMITRU, preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, arestat pentru...

Decizie luată de Curtea de Apel București în cazul rețetelor false

După 10 ani, Curtea de Apel București a decis...

Medicul care a spus că pentru 200 de lei mită nici nu intră în sala de operații a fost condamnat

Curtea Militară de Apel București l-a condamnat la 2...