fbpx

Garda de mediu a luat atitudine împotriva piromanilor de câmpuri

Data publicării:

Garda de mediu informează românii că în ultimii 5 ani, numărul arderilor de vegetație a crescut considerabil. Începând cu anul 2022, sunt raportate în fiecare zi aproximativ 83 de incendii.

Instituția a comunicat luni, 21 martie 2022 printr-o postare pe pagina oficială de Facebook evoluția negativă a incendiilor provocate de piromanii din România care își doresc să scape de vegetația uscată. – ”Fenomenul arderilor ilegale de vegetație și de miriști, din acest an, are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de arderi de vegetație uscată în doar două luni și jumătate, conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Conform ISU o suprafață de aproximativ 4.630 ha de teren, peste 4 ha fond forestier și 19 ha litieră a fost afectată focurile necontrolate (1211 incendii) în perioada 1-14 martie 2022. La începutul anului, mai exact în primele 73 de zile, au fost înregistrate de 3,7 ori mai multe arderi în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut. Din cauza vântului care a sporit puterea focului, au existat și cazuri cu victime omenești.

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a declarat că au luat atitudine împotriva piromanilor prin majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea vegetației – “Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului. Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”.

În majoritatea cazurilor, oamenii care recurg la astfel de metode pentru curățarea terenurilor sunt proprietarii, respectiv deținătorii, oameni care trăiesc în mediul rural care sunt sfătuiți să nu mai acționeze în acest mod periculos deoarece există riscuri și pierderi mari. – ”Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieți omenești, în județele Argeș și Buzău și la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeș și Maramureș, doar în primele două luni și jumătate ale acestui an, conform informațiilor transmise de ISU. Facem apel la oameni, să înțeleagă că prin aceste incendieri își pun în pericol viața sau sănătatea proprie și a întregilor comunități din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deținătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă și cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile”, a precizat Marioara Artemis Gătej, Comisar General al GNM.

Nerespectarea obligației de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei, pentru persoane juridice.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...