fbpx

Fenomene astronomice care ne vor încânta în 2022

Data publicării:

Adrian Șonka, astronom la observatorul Amiral Vasile Urseanu din București, a vorbit  despre fenomenele astronomice vizibile din România în acest an.

Cel mai apropiat eveniment de care ne vom putea bucura în 2022 este eclipsa de Lună pe 16 mai. În jurul orei 5:00 se va putea observa Luna foarte aproape de orizont, fiindcă începe să apună și totodată să facă umbră Pământului. Va fi un eveniment spectaculos pentru simplu fapt că vom putea vedea răsăritul Soarelui în același timp cu „apusul Lunii eclipsate”.

Un eveniment ceva mai îndepărtat va fi eclipsa parțiala de Soare pe 25 octombrie. Adrian Șonka ne recomandă să urmărim evenimentul din estul țării, unde Soarele va fi acoperit în proporții de 45% iar spre vestul țării, între 30 și 34%.

În ceea ce privește vizibilitatea planetelor, din luna martie, dimineața vom putea vedea atât Mercur, Marte, Venus, cât și Saturn. În luna aprilie, Marte și Saturn vor putea fi văzute una lângă cealaltă, iar pe 1 mai, alte două planete vor fi vizibile în aceeași ipostază, Venus și Jupiter. Din luna iulie, Saturn, Jupiter și Marte vor putea fi observate pe cer pâna la finalul anului.

Planeta Marte va ajunge, în decembrie, la o distanță de 80 de milioane de kilometri de Pământ iar într-una din seri se va putea observa ocultația dintre Lună și Marte, adică Luna va trece peste Marte și o va acoperi.

În altă ordine de idei, cele mai îndrăgite fenomene astronomice au început cu noaptea de 3 spre 4 ianuarie, când a fost vizibil spectacolul Quadrantidelor, cu aproximativ 100 de stele căzătoare pe oră. Spectacolul Perseidelor va putea fi urmărit între 11 și 13 august iar Geminidele în luna decembrie.

Tot anul acesta, America, India și China vor lansa sonde spre Lună. Ucraina plănuia și ea să facă o astfel de lansare dar momentan, din cauza situației politice, nu se știe dacă se va mai întâmpla.

O misiune spre Marte este și ea plănuită pentru acest an, care se preconizează că va ajunge în 2023.

Un alt eveniment important va avea loc în septembrie, când un satelit plecat pe 24 noiembrie 2021 va ajunge să lovească un asteroid. Conform Agenției Spațiale Europene, misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a fost concepută de NASA pentru a vedea dacă se poate devia un obiect cosmic din traseul său spre Pământ. Totodată, un grup de specialiști europeni, din care fac parte mai multe echipe românești, vor urmări îndeaproape consecințele coliziunii, în cadrul misiunii Hera a ESA (Agenția Spațială Europeană).

Fiecare an vine la pachet cu o serie de evenimente astronomice dar se pare că anul acesta vom avea aproape în fiecare lună un motiv să ne uitam spre cer.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Viitorul producției agroalimentare va fi discutat pe 24 aprilie la Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat cu...

Un interviu cu artistul plastic Valentin Tănase

Sâmbăta, feeric inundată de soare și visare, a fost...

„Oameni care ne inspiră. Impact și atitudini” – activitate în cadrul proiectului nonviolență derulat în Școala Gimnazială Nr. 163, București

Lansarea proiectului nonviolenta ,,Antrenează-ți mintea, nu pumnul! Curajul se...

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...