Înalta Curte de Casație și Justiție a închis dosarul Gala Bute și a stabilit condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare cu executare. Aceasta trebuie să se predea sau în caz contrar va fi ridicată de la domiciliu.
În perioada în care era ministru al Turismului, Udrea a săvârșit mai multe fapte ilegale printre care abuz în serviciu și luare de mită. Motiv pentru care a fost condamnată la închisoare în 2018, dar pentru a evita pedeapsa a fugit în Costa Rica, solicitând azil politic. Cu toate acestea, ea a fost reținută de Interpol. După o perioadă de încarcerare, s-a întors în România deoarece Curtea Constituțională a stabilit că nu sunt legale completurile de 5 judecători de la instanța supremă.
Dosarul Gala Bute a fost prezentat în fața instanței supreme în anul 2015. Acesta conținea dovezi cu privire la luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani. În plus, procurorii au demonstrat că există un contract încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, contract care era confidențial. Acesta consta în promovarea României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box și valora aproximativ 8.116.800 lei.
„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană”, au informat procurorii.
În urma anchetei, s-a concluzionat că Elena Udrea este principala vinovată având cea mai mare implicare în organizarea galei, adoptarea actelor normative pentru finanțare, dar și identificarea soluțiilor pentru încheierea contractului.
Pe lângă fostul ministru al Turismului, la închisoare va ajunge și fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja cu o pedeapsă de 5 ani cu executare, dar și Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, care a primit 3 ani cu executare.
Celelalte persoane implicate în acest dosar care au primit pedepse cu suspendare sunt: Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naționale de Investiții) – 3 ani cu suspendare, Dragoș Marius Botoroagă (administratorul unei firme) – doi ani și șase luni cu suspendare, Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) – 4 ani cu suspendare.
Curtea Constituțională a decis azi, 07 aprilie 2022, pedepsele vinovaților, după ce dosarul a fost suspendat în anul 2018 din cauza sentinței de complet nelegal.