fbpx

Variola maimuței, o afecțiune virală descoperită în Statele Unite ale Americii și în câteva țări din Europa

Data publicării:

Variola maimuței reprezintă o afecțiune virală care a fost descoperită în Statele Unite ale Americii și în câteva țări din Europa. Specialiștii încă nu au un tratament pentru combaterea ei, însă susțin că nu este foarte periculoasă, virusul provocând o boală ușoară.

Specialiștii consideră că afecțiunea provine de la de la persoanele care au călătorit recent în Africa de vest. Dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași a oferit mai multe detalii despre această afecțiune: „Numele „variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb, agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamiferele mici din Africa – cum ar fi șobolanii – despre care se crede că sunt, într-adevăr, rezervorul bolii”.

Medicul a mai precizat că și maimuțele pot fi purtătoare ale virusului, acesta fiind motivul numelui – „Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei. Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest.”.

Transmiterea virusului nu este atât de rapidă, dar totuși se face prin contactul cu saliva purtătorului (animale sau chiar oameni). Simptomele prin care se evidențiază sunt numeroase, potrivit doctorului Florin Roșu – ”Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului. Febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați. Un semn foarte important,  frisoane, oboseală accentuată. ”.

În România nu a fost descoperit niciun caz de Variola maimuței.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Maison Olfactif și Beautyceutic, două concepte inovatoare create în România

Maison Olfactif și Beautyceutic sunt două branduri inovatoare, 100%...

Centru de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din...