fbpx

Variola maimuței, o afecțiune virală descoperită în Statele Unite ale Americii și în câteva țări din Europa

Data publicării:

Variola maimuței reprezintă o afecțiune virală care a fost descoperită în Statele Unite ale Americii și în câteva țări din Europa. Specialiștii încă nu au un tratament pentru combaterea ei, însă susțin că nu este foarte periculoasă, virusul provocând o boală ușoară.

Specialiștii consideră că afecțiunea provine de la de la persoanele care au călătorit recent în Africa de vest. Dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași a oferit mai multe detalii despre această afecțiune: „Numele „variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb, agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamiferele mici din Africa – cum ar fi șobolanii – despre care se crede că sunt, într-adevăr, rezervorul bolii”.

Medicul a mai precizat că și maimuțele pot fi purtătoare ale virusului, acesta fiind motivul numelui – „Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei. Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest.”.

Transmiterea virusului nu este atât de rapidă, dar totuși se face prin contactul cu saliva purtătorului (animale sau chiar oameni). Simptomele prin care se evidențiază sunt numeroase, potrivit doctorului Florin Roșu – ”Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului. Febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați. Un semn foarte important,  frisoane, oboseală accentuată. ”.

În România nu a fost descoperit niciun caz de Variola maimuței.

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Decizie luată de Curtea de Apel București în cazul rețetelor false

După 10 ani, Curtea de Apel București a decis...

Ziua Internațională a Medicului de Familie

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan,...

Fetița de cinci ani supusă unui transplant la Fundeni a murit

Copila în vârstă de cinci ani a suferit un...

În România nu a fost depistat nici un caz de hepatită severă de cauză necunoscută

Cazurile suspecte de îmbolnăvire cu un virus hepatitic de...