fbpx

Torsul pisicii, mijloc de comunicare

Data publicării:

Pisicile sunt mult mai mult decât nişte animale de companie pufoase și amuzante. Studiile științifice arată că pisicile sunt un real beneficiu pentru sănătatea umană. Torsul pisicii are efecte terapeutice, așadar acţionează precum un aparat terapeutic, care nu doar că regenerează corpul, dar îi și creşte rezistența la boli.

Mulți dintre noi ne-am fi dorit să putem vorbi cu animalele noastre de companie, pisicile. Ne-am fi dorit să fie capabile să ne spună ce vor atunci când încep să miaune fără oprire sau să ne spună dacă înțeleg ce spunem noi. Din păcate, ele nu vorbesc limba noastră, însă noi putem să descifrăm limba lor.

Torsul este un mijloc de comunicare. Toți am auzit de el și știm ce este, însă știm cum se produce și ce transmit pisicile prin el?

Creierul pisicii transmite semnale către mușchii laringelui și diafragmei. Mușchii laringelui se contractă și restricționează fluxul de aer, după care se relaxează pentru a lăsa aerul să treacă. Contracțiile au loc la 25-150 de vibrații pe secundă. Acestea produc o separare a corzilor vocale pentru puțin timp și astfel se produce torsul, atât în timpul inspirației, cât și în timpul expirației.

Pisicile încep să toarcă imediat la câteva zile după naștere. Așa își înștiințează mama că se simt bine. De asemenea, mama poate să răspundă, tot prin tors, pentru a își liniști puii.
Știți când o pisică toarce foarte încet și stă cu ochii aproape închiși? Atunci este fericită.
Mai exista și situația în care torsul este foarte zgomotos, atunci pisicii tale, probabil îi e foame.

Un alt mesaj, pe care pisicile îl transmit atunci când torc, este durerea.
S-au făcut studii în acest sens și s-a constatat că există două teorii: torc pentru a-și alina durerea singure, așa cum copiii mici își sug degetul, sau torc pentru a se vindeca mai repede.

Torsul pisicilor nu alină doar durerea proprie, ci și pe a noastră. Stresul, insomnia sau anxietatea se pot reduce prin acest efect al pisicii, metodă numită felinoterapie.

Atunci când ne jucăm cu o pisică, se secretă serotonină și dopamină, substanțe ce reduc stresul și aduc o stare de armonie.
De asemenea, atunci când alintăm, mângâiăm și vorbim cu o pisică, crește cantitatea de oxitocină sau hormonul dragostei, care are un efect vindecător.

În Japonia, există baruri cu pisici, unde clienții vin pentru a se relaxa, bând un ceai și mângâind cât mai multe pisici.
Există și în București o cafenea cu aceeași tematică.

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

„Dincolo de obișnuit”, expoziție de artă plastică la WIN Gallery

WIN Gallery găzduiește până pe 19 noiembrie a.c. expoziția...

“Și a fost seară și a fost dimineață: Ziua a șasea”, expoziție de pictură semnată de Dalina Bădescu

Muzeul Național al Literaturii Române, sediul din București, Calea...

Urmele care se ridică la cer, volum de proză semnat de Pavel Șușară

Vineri, 27 septembrie a.c., Biblioteca Centrală Universitară a fost...

Marisa Peer, întâlnire cu cititorii români la Muzeul Național al Literaturii Române

Marisa Peer, renumita scriitoare și psihoterapeută britanică, se întâlnește...