fbpx

Patru militari americani, morți în timpul exercițiilor de antrenament NATO

Data publicării:

În timpul antrenamentelor NATO, ce fac parte din “Cold Response”, o aeronavă în care se aflau 4 militari americani s-a prăbușit în Norvegia, victimele fiind declarate decedate.

 Aeronava MV-22B Osprey  a fost dată dispărută vineri 18.03.2022, la ora 18:26, în timp ce se îndrepta către orașul Bodø, situat la nord de Cercul Arctic. Aceasta a fost văzută ultima dată într-o zonă muntoasă cu teren accidentat și văi înguste din nordul Norvegiei, a anunțat Centrul Comun Norvegian de Coordonare a Salvării (JRCC) într-un comunicat de presă.  În urma unui apel de urgență, un avion militar norvegian și un elicopter de salvare au observat avionul în aer. La scurt timp, avionul a fost găsit de autorități: „Am descoperit o aeronavă care s-a prăbușit. Nu am văzut niciun semn de viață”, a declarat, pentru Reuters, șeful Poliției, Bent Eilertsen.

Forțele de ordine norvegiene au spus că “Din câte cunoaște poliția, toți cei patru militari sunt de naționalitate americană”. Ministerul Apărării Norvegiene a specificat într-un comunicat că la bordul aeronavei se aflau doar cei 4 americani.

Premierul Jonas Gahre Støre a confirmat decesul militarilor americani printr-o postare de pe contul său personal de Twitter, în care își exprima condoleanțele față de apropiații victimelor: “Cu mare tristețe am primit mesajul că patru soldați americani au murit într-un accident de avion aseară. Soldații au participat la exercițiul NATO Cold Response. Cele mai profunde simpatii ale noastre se adresează familiilor soldaților, rudelor și colegilor militari din unitatea lor.”.

Din cauza condițiilor meteo, elicopterele nu au putut ateriza la locul incidentului, astfel încât, sâmbătă dimineața, 19.03.2022,  serviciile de intervenție s-au deplasat pe cale terestră.  Autoritățile norvegiene au deschis o anchetă pentru a determina cauzele accidentului, dar din cauza vremii nefavorabile, mai exact rafale de vânt puternice și ploi abundente ce pot duce la avalanșe, acțiunile de cercetare au fost oprite: „Este întuneric, condițiile meteo sunt proaste și există riscul de avalanșă”, a spus Eilertsen. Cercetarea pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul va fi reluată imediat ce vremea se îmbunătățește.

“Cold Response 2022” este un exercițiu destinat aliaților și partenerilor NATO pentru testarea capacității de lucru în condiții de vreme rece în cazul în care una dintre țările ce aparțin Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este atacată și are nevoie de ajutor.

De precizat este faptul că în ultimii ani, avioanele V-22 Osprey au fost implicate în numeroase accidente mortale.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană...

Pentru prima dată de la începutul războiului, Putin pleacă din Rusia

Războiul ruso-ucrainean a izbucnit la data de 24 februarie,...

Curtea Supremă din SUA a stârnit numeroase reacții în urma deciziei de a interzice avortul

Atât liderii internaționali, cât și oamenii obișnuiți au avut...

O copie rară a primului volum din seria „Harry Potter” va fi scoasă la vânzare

Cartea  "Harry Potter and the Philosopher's Stone" va fi...