fbpx

O istorie a premiilor Oscar

Data publicării:

Duminică 27 martie 2022, a avut loc cea de-a 94 ediție a premiilor Oscar, la Dolby Theatre din Los Angeles. Însă oare câți dintre noi cunoaștem istoria premiilor Oscar?

În 1927 s-a înființat Academia de Arte și Științe Cinematografice iar la puțin timp după aceea, s-a organizat o cină în Los Angeles pentru a se discuta despre organizaria și țelurile acesteia. Conform oscar.org, directorul studiourilor  Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) Cedric Gibbons, a desenat figura unui cavaler ce ține o sabie, poziționat în fața unei role de film. Cele cinci spițe ale rolei de film semnificau cele cinci ramuri ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni și scriitori și sabia însemna protecție pentru bunăstarea industriei. Statueta deja simbolică a luat naștere în 1928, după ce Gibbons a ales un sculptor din Los Angeles și au discutat diferite variante pentru figurină. Într-un final, statueta a fost îndreptată iar la picioarele ei se afla rola de film anterior menționată. În 1929 a avut loc prima ediție a premiilor și de atunci s-au înmânat 3000 de statuete.

Prima ediție s-a organizat la data de 16 mai 1929 și a durat doar cincisprezece minute din cauză că deja se știau câștigătorii, iar ceremonia era mai mult o formalitate. Biletul de intrare valora cinci dolari și au participat 270 de persoane. Pe atunci, premiile Oscar nu erau o gală atât de importantă ca acum, ea nefiind difuzată pe niciun canal de comunicare- Tv sau radio. Au trecut abia două decenii până când Oscarurile au fost difuzate la televizor prima dată, mai specific în anul 1953.

Numele galei cunoscut în prezent nu a existat dintotdeauna, ci și-a căpătat numele în 1939. Se spune că a fost numită după bibliotecara Academiei de Film Margaret Herrick, care susținea că statueta semăna cu unchiul ei care purta numele de Oscar.

Decernarea premiilor n-a decurs mereu ca uns, drept dovadă că au existat câteva incidente. În 1938, actrița  Alice Brandy a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Ea a fost prea bolnavă pentru a ajunge să-și revendice premiul, însă un bărbat necunoscut a fost acolo să-l preia. Până să realizeze cineva ce se întâmplase, străinul deja plecase cu trofeul. Nici acum nu se știe cine a fost acel bărbat.

În 1974, un exhibiționist a fugit pe scenă și i-a întrerupt discursul lui Daniel Nixen. Acesta o prezenta pe Elizabeth Taylor pentru gala cu numărul 46.

În 1999, actorul și regizorul filmului „La vita e bella” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin. Cuprins de euforie, a parcurs distanța până la scena mergând pe scaune.

În 2017, s-a anunțat că filmul „La la land” obținuse premiul pentru cel mai bun film. De fapt, plicurile au fost inversate, prezentatoarea luându-l pe cel de la cea mai bună actriță. Moonlight era câștigătorul de drept.

Pe 27 martie 2022, Oscarul a fost luat de:

– Lungmetrajul „CODA”, care s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Troy Kotsur) şi „cel mai bun scenariu adaptat” (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).

– Cea mai bună regie: Jane Campion („The Power of the Dog”)

– Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith („King Richard”)

– Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”)

– Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur („CODA”)

– Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose („West Side Story”)

– Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Drive My Car” (Japonia)

– Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Encanto”

– Cea mai bună scenografie: „Dune”

– Cel mai bun scenariu adaptat: „CODA”

– Cel mai bun scenariu original: „Belfast”

– Cea mai bună imagine: „Dune”

– Cel mai bun montaj: „Dune”

– Cea mai bună coloană sonoră: „Dune”

– Cel mai bun cântec original: „No Time to Die” (interpretat de Billie Eilish pentru filmul „No Time to Die”)

– Cel mai bun sunet: „Dune”

– Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”

– Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Eyes of Tammy Faye”

– Cele mai bune costume: „Cruella”

– Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Windshield Wiper”

– Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Long Goodbye”

– Cel mai bun lungmetraj documentar: „Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised)”

– Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Queen of Basketball”

– Premii onorifice: Samuel L. Jackson, Elain May, Liv Ullmann

– Premiul umanitar Jean Hersholt: Danny Glover

 Această ediție a avut parte și de un incident neașteptat: actorul Will Smith l-a lovit pe Chris Rock, după ce acesta a făcut o glumă despre tunsoarea soției lui Smith. Rock a spus că abia aștepta să o vadă pe Jada Pinkett Smith în continuarea filmului „G.I Jane”, unde actrița Demi Moore era tunsă zero. Soția lui Will Smith suferă de alopecie din 2018 și de aceea a fost nevoită să-și tundă părul.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Eveniment de excepție pentru iubitorii muzicii blues

În calitate de partener media vă invităm la cea...

„Generozitatea prin muzică”, o ediţie cu un program ce include peste 3500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii

În această toamnă, Festivalul Internaţional "George Enescu" - ediţia...

Expoziția de artă Obsessive Memories va avea loc în perioada 2-28 august

Elite Art Gallery invită publicul la expoziţia intitulată Obsessive...

Caravana Metropolis ajunge pentru prima dată la Alexandria

Caravana Metropolis - cinema în Aer Liber ajunge pentru...