fbpx

Traian Băsescu își pierde drepturile de fost președinte al României

Data publicării:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat verdictul în legătură cu colaborarea dintre Securitatea comunistă și Traian Băsescu. Fostul președinte a refuzat să comenteze public decizia.

Potrivit Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în perioada colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a oferit informații nefavorabile regimului totalitar comunist aflate de la colegii săi , spre exemplu relațiile cu cetățeni străini sau intenția de a pleca în străinătate a acestora prezentate în notele informative date în data de 05.05.1975.

În dosarul vinovatului au fost prezentate documente de la SRI și MApN. Pe baza acestora, s-a demonstrat că fostul președinte avea un ofițer de legătură (locotenent-colonel), care făcea parte din Securitate. Cei doi comunicau prin note informative olografe, unde fostul conducător al României se semna cu numele de cod “Petrov”. Băsescu a păstrat legătura cu Securitatea comunistă până aproape la căderea regimului, oferind informații confidențiale despre colegii săi.

Acțiunea CNSAS a fost începută pe 20 septembrie 2019, când a fost admisă de Curtea de Apel din București. Magistrații au avut nevoie de o perioadă de aproximativ 9 luni pentru a demonstra colaborarea, iar în iunie 2020, dosarul inculpatului a ajuns la Instanța Supremă- Secția de contencios administrativ, fiind aprobat. Traian Băsescu a contestat decizia.

Miercuri, 23 martie 2022, ICCJ a dat verdictul final – fostul președinte a colaborat cu Securitatea. „Respinge, ca fiind inadmisibilă excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian”, e decizia definitivă a Înalte Curți de Casație și Justiție a României.

În urma sentinței, fostul șef de stat a reacționat pe contul său personal de Facebook – “Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO.”

Colaborarea din care a făcut parte Traian Băsescu duce la pierderea privilegiilor sale de fost șef de stat. Legea pe care se bazează această decizie a fost votată și publicată în Monitorul Oficial în anul 2021. „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”, susține legea adoptată.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

9 din 10 părinți din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

Conform unui studiu World Vision România, peste 90% dintre ...

George W.Bush a încurcat într-un discurs Ucraina cu Irakul

Fostul președinte al Statelor Unite, George Bush, a ținut...

Cruzimea față de animale – pedepsită pe măsură

În Monitorul oficial a apărut o nouă lege care...

Decizia Greciei cu privire la sezonul estival

Pentru că urmează sezonul estival și Grecia își așteaptă...