fbpx

Traian Băsescu își pierde drepturile de fost președinte al României

Data publicării:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat verdictul în legătură cu colaborarea dintre Securitatea comunistă și Traian Băsescu. Fostul președinte a refuzat să comenteze public decizia.

Potrivit Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în perioada colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a oferit informații nefavorabile regimului totalitar comunist aflate de la colegii săi , spre exemplu relațiile cu cetățeni străini sau intenția de a pleca în străinătate a acestora prezentate în notele informative date în data de 05.05.1975.

În dosarul vinovatului au fost prezentate documente de la SRI și MApN. Pe baza acestora, s-a demonstrat că fostul președinte avea un ofițer de legătură (locotenent-colonel), care făcea parte din Securitate. Cei doi comunicau prin note informative olografe, unde fostul conducător al României se semna cu numele de cod “Petrov”. Băsescu a păstrat legătura cu Securitatea comunistă până aproape la căderea regimului, oferind informații confidențiale despre colegii săi.

Acțiunea CNSAS a fost începută pe 20 septembrie 2019, când a fost admisă de Curtea de Apel din București. Magistrații au avut nevoie de o perioadă de aproximativ 9 luni pentru a demonstra colaborarea, iar în iunie 2020, dosarul inculpatului a ajuns la Instanța Supremă- Secția de contencios administrativ, fiind aprobat. Traian Băsescu a contestat decizia.

Miercuri, 23 martie 2022, ICCJ a dat verdictul final – fostul președinte a colaborat cu Securitatea. „Respinge, ca fiind inadmisibilă excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian”, e decizia definitivă a Înalte Curți de Casație și Justiție a României.

În urma sentinței, fostul șef de stat a reacționat pe contul său personal de Facebook – “Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO.”

Colaborarea din care a făcut parte Traian Băsescu duce la pierderea privilegiilor sale de fost șef de stat. Legea pe care se bazează această decizie a fost votată și publicată în Monitorul Oficial în anul 2021. „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”, susține legea adoptată.

Categorii:

Popular

Mai multe din aceeași categorie
Related

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Majorare cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni,...

„Festivalul Vinului Moldovenesc”, modifică traseele autobuzelor 205 si 783

În perioada 15.09.2023 (începând cu ora 23.00) - 18.09.2023...

Mobilier urban nou, pentru spaţiile publice din Bucureşti

Licitaţia deschisă pentru furnizarea de mobilier urban, s-a finalizat....