fbpx

Noul Parlament își alege președinții Camerei Deputaților și Senatului

Data publicării:

În urma decretului emis de președintele României, Klaus Iohannis, cele două Camere ale noului Guvern, se întrunesc astăzi la ora 12:00, la Palatul Parlamentului.

După constituirea legală a celor două Camere ale Parlamentului, Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele din Legislativ, pentru desemnarea prim-ministrului.

Până la alegerea președintelui fiecărei Camere, a Biroului permanent, lucrările celor două Camere sunt conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari, prin rotație.

După constituirea legală a Camerei Deputaților, se aleg președintele Camerei și apoi ceilalți membrii ai Biroului permanent al acesteia. Președinții celor doua Camere se aleg pe durata mandatului celor două camere.

Fiecare din cele două Camere își costituie comisii permanente și poate institui comisii de anchetă sau comisii speciale. Deasemenea, Camerele își pot constitui comisii comune.

Alegerea are loc prin vot secret, cu buletine de vot, în ordinea alfabetică. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Votul secret se exprimă și prin bile.

Este declarat ales președinte al Camerei Deputaților, respectiv al Senatului, candidatul care a întrunit votul majorității deputaților/senatorilor prezenți. Vicepreședinții, secretarii și chestorii Camerei Deputaților sunt aleși la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...