fbpx

Marlyn Monroe- o legendă și sex-simbolul Americii

Data publicării:

Platforma de streaming Netflix a lansat miercuri, 27 aprilie 2022, documentarul „Misterul lui Marlyn Monroe”, în care este prezentată viața celebrei blonde, cât și informații neștiute despre moartea ei. 

Pe numele ei adevărat Norma Jean Mortenson, Marlyn Monroe s-a năsut pe 1 iunie 1926 în Los Angeles, California. Actrița nu și-a cunoscut niciodată tatăl însă ea a fost crescută de mama ei, Gladys Pearl Baker, care suferea de schizofrenie și ajungea des la spitalul de psihiatrie. La doar două săptămâni de viață a ajuns într-un orfelinat, dar a ajuns în cele din urmă să trăiască împreună cu bunica ei Della Monroe Grainger. Femeia a rebotezat-o în religia baptistă și i-a schimbat numele în Norma Jeane Baker; bunica actriței a murit în 1927 iar de atunci tânăra a trăit în peste 12 case adoptive.

În 1941 avea să-și cunoască primul soț, pe James Dougherty și mama lui Norma Jean Baker a decis că era cel mai bine pentru fiica ei dacă se căsătorea cu tânărul James, pentru a evita să fie trimisă la orfelinat.. Asfel, pe 19 iunie 1942, la doar 16 ani, Norma Jean a devenit soția lui Dougherty. La scurt timp, James începe să lucreze în marina comercială SUA și tânăra lui soție și-a găsit de lucru într-o fabrică de vopsit piese de avioane. Norocul i-a surâs atunci când David Conover, un fotograf care realiza ilustrarea unui articol din revista YANK pe tema „ajutorul femeilor în vremea războiului” și a remarcat imediat potențialului Normei. Ea primește o ofertă de colaborare cu agenția de modelling The Blue Book.

În 1946, Norma Jean Baker divorțează de James Dougherty și semnează un contract cu Twenty Century Fox. Atunci se naște Marlyn Monroe, nume provenit de la actrița  Marilyn Miller și numele de fată al mamei lui Monroe. În 1947, Marlyn va avea parte de două eșecuri date de filmele „Scudda Hoo! Scudda Hay!” și „Dangerous Years”, ea revenind atunci la cariera de model.

Cel care a ajutat-o pe Marlyn Monroe să revină la Twenty Century Fox a fost Johnny Hide (70), care a încurajat-o să-și facă operații estetice și să-și vopsească părul blond. Monroe a primit rolul secundar în peliculele „All About Eve” și „The Asphalt Jungle”, pentru care primește admirația audienței.

În 1953, actrița începe o relație cu faimosul jucător de baseball Joe Dimaggio, urmând ca în 1954 să se căsătorească cu el. În acea perioadă au urmat musicalul „Domnii preferă blondele” și filmul „How to Marry a Millionaire”, unde s-a făcut remarcată de către public. În 1955 divorțează de Joe Dimaggio, despre care se zice că era abuziv cu ea- dovadă a fost reacția lui față de faimoasa scenă din „Șapte ani de căsnicie”, în care Marlyn își ridica rochia. El a fost gelos și a iscat o ceartă în public. Se consideră că acela a fost începutul sfârșitului pentru actriță.

În 1955, Marlyn începe o relație cu Arthur Miller, un scenarist și scriitor cunoscut la aceea vreme. Starleta se convertește de la catolicism la iudasim și în 1956, se căsătorește cu Miller. Un an mai târziu, actrița își deschide propia casă de producție, devenind prima femeie din istorie care face acest gest. „The Prince and the Showgirl” a fost primul film produs de Monroe, care i-a adus două premii: premiu David di Donatello, echivalentul italian al Oscar-ului și premiu francez Crystal Star.

După ce pierde două sarcini, Marlyn devine depedentă de alcool și medicamente,dependență care s-a accentuat în urma divorțului de Arthur Miller în 1961. Ultimele sale aventuri au fost cele mai semnificative- una cu Frank Sinatra, urmând apoi să-i cunoască pe frații Robert și John F. Kennedy, despre care s-ar spune că i-ar fi cauzat sfârșitul vieții.

Ultima apariție publică a artistei a fost la 19 mai 1962, când i-a cântat lui JFK „Happy Birthay, Mister President”. Rochia pe care a purtat-o atunci era atât de strâmtă încât a trebuit să fie cusută pe corpul ei.

După ce a aflat că starea ei de sănătate s-a întrăutățit, Joe Dimaggio s-a întors în California cu gândul să se recăsătorească cu ea. Însă, pe 5 august 1962, Marlyn Monroe a fost găsită decedată în patul ei, dezbrăcată, cu fața în jos și cu receptorul telefonului în mână. Se consideră că moartea ei a fost o sinucidere, însă surse apropiate susțin că frații Kennedy au cerut uciderea ei deoarece știa prea multe secret despre cei doi și putea deveni periculoasă. Documentarul Netflix a dezvăluit o informație neștiută până în acest moment: actrița a murit de fapt în ambulanță și a fost adusă înapoi acasă. Ora inițială la care a fost găsită Marlyn era 03:00, dar în documentar se menționează că ea a fost preluată la ora 23:00, ea fiind încă în viață.

Deși moartea ei rămâne un mister 60 de ani mai târziu, un lucru este cert: Marlyn Monroe rămâne un adevărat simbol al frumuseții și eleganței de la Hollywood.

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

„Generozitatea prin muzică”, o ediţie cu un program ce include peste 3500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii

În această toamnă, Festivalul Internaţional "George Enescu" - ediţia...

Expoziția de artă Obsessive Memories va avea loc în perioada 2-28 august

Elite Art Gallery invită publicul la expoziţia intitulată Obsessive...

Caravana Metropolis ajunge pentru prima dată la Alexandria

Caravana Metropolis - cinema în Aer Liber ajunge pentru...

99% din biletele la UNTOLD au fost vândute

Biletele la festivalul UNTOLD au fost vândute în proporție...