Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, spune că Hidroelectrica i-a transmis că nu poate vinde energie electrică direct către consumatori din cauză că nu ar avea un soft. „I-am întrebat de ce nu pot și au zis: Nu avem softul care să ne facă facturile. Ei, asta e problema? De soft? La nivelul Hidroelectrica să spui că nu ai soft mi se pare mult prea mult”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Acesta consideră că în cazul Hidroelectrica este vorba de comoditate.
Virgil Popescu respinge acuzațiile Fondului Proprietatea potrivit cărora ar fi încălcat OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, prin în companiile de stat, prin faptul că a cerut companiei Hidroelectrica să vândă energie direct către consumatorii casnici, la prețuri mai mici decât furnizorii. Ministrul susține că ce a spus se numește strategie.
Ministerul Economiei are dreptul, în calitate de acționar, să stabilească strategia unei companii. De altfel, spune că va fi abordată această temă și în AGA. Ministrul afirmă că o astfel de strategie ar duce la creșterea profitului, nu la diminuarea lui.
„Nu mi se pare normal să vând unui angrosist, care să revândă către clientul casnic, când mă pot duce să vând mai scump decât aș vinde acelui angrosist, dar mai ieftin decât vinde angrosistul clientului casnic, direct la clientul casnic. Nu văd ce e greșit în această strategie, prin care ar putea avea maximizare de profit, ar avea de câștigat și Hidroelectrica, și acționarii, statul român și Fondul Proprietatea, și clientul casnic care ar cumpăra mai ieftin”, a spus ministrul.
Acesta mai spune afirmă că este deranjat de afirmațiile potrivit cărora Hidroelectrica nu poate scădea prețurile pentru că nu ar mai avea cu ce să realizeze investițiile. „Am cerut situația investițiilor din 2016 până acum, doar în 2019 au 28,73% grad de realizare a investițiilor. În 2018 au avut 43%, în 2017 au avut 60%, iar in 2016 au avut 28%. Se întâmplă ceva acolo”, a precizat ministrul.