fbpx

Disney- o industrie cunoscută și o poveste în sine

Data publicării:

Walter Disney este creatorul companiei Disney, un nume deja cunoscut în întreaga lume. Dar câți dintre noi cunoaștem povestea industriei?

Disney are o istorie de 75 de ani, începând mai exact pe 16 octombrie 1923 când Walter și Roy Disney au fondat Disney Brothers Cartoon Studio. În 1925, un studio din Hollywood a fost achiziționat de către companie și au fost produse două filme. Celebrul Mickey Mouse a fost creat în 1928, el numindu-se inițial Martimer Mouse dar soția lui Walter a insistat să fie schimbat. Mickey și-a făcut debutul în lumea cinematografică în mai 1928, în filmul „Steambot Willie”, unde Walt Disney a dublat vocea faimosului șoarece.

Primul lung-mentraj produs a fost „Albă-ca-Zăpada” în 1934 și lansat în 1937,  care a primit un Oscar ceva mai deosebit: o statuetă obișnuită, împreună cu alte șapte în miniatură. În 1940, a fost lansat „Pinocchio”și „Fantasia”, ambele primind recenzii negative odată cu difuzarea în cinematografe. „Bambi” și „Dumbo” au fost și ele produse și scoase pentru a fi difuzate, însă nici ele nu au avut succes în rândul publicului.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a stopat o perioadă apariția filmelor noi căci compania a contribuit la efortul războiului, conform eyewated. Aceasta a realizat filme de contrabandă pentru America- spre exemplu, un scurtmetraj avândul ca protagonist pe Donald Duck a primit și o nominalizare Oscar. Prin aceste filme de contrabandă, americanii erau sfătuiți să susțină țara prin plătirea taxelor. Walt Disney a fost implicat în acest mod în perioada 1941-1945.

După război, Disney a scos primul film live-action „Insula Treassure” și cunoscuta poveste „Cenușăreasa”. În 1955 a fost deschis primul parc tematic în California, construcție începută în 1954 și astfel popularitatea industriei a început să crească.  Walt Disney a murit în noiembrie 1966 însă compania a continuat să lucreze și să-și facă un renume, aceasta fiind preluată de Roy Disney și de o echipa executivă. Roy a decis să deschidă să înainteze proiectul „Disney World”, el renumind un parc după fratele său decedat, pentru a-l comerora.

În 1983, Disney anunță lansarea spre televiziunea prin cablu dedicată famiilor, o emisiune cu Mickey Mouse fiind cea care a făcut „marea deschidere” pe 18 aprilie 1983. Câteva seriale difuzate pe Disney Channel au fost: Hannah Montana, Viața Minunată a lui Zack și Cody, Magicienii din Waverly Place, duologia Camp Rock și seria de filme High School Musical.

Disney s-a extins în urma încheierii unei înțelegeri în 1997 cu studiourile de animație Pixar deținute de regretatul Steve Jobs. Contractul se întindea pe 10 ani și pe producția a 5 filme. Astfel, compania Disney a achiziționat în anul 2006 studiourile Pixar pentru 7,4 miliarde dolari. În ziua de astăzi, Disney Pixar continuă să producă lungmetraje și scurtmetraje dedicate famiilor, care câștigă sau primesc nominalizări la Oscar („Encanto”, „Coco”, „Inside Out”).

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

„Generozitatea prin muzică”, o ediţie cu un program ce include peste 3500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii

În această toamnă, Festivalul Internaţional "George Enescu" - ediţia...

Expoziția de artă Obsessive Memories va avea loc în perioada 2-28 august

Elite Art Gallery invită publicul la expoziţia intitulată Obsessive...

Caravana Metropolis ajunge pentru prima dată la Alexandria

Caravana Metropolis - cinema în Aer Liber ajunge pentru...

99% din biletele la UNTOLD au fost vândute

Biletele la festivalul UNTOLD au fost vândute în proporție...