fbpx

Chestionarele privind aderarea la UE au fost trimise către Republica Moldova

Data publicării:

Chestionarele care privesc aderarea la Uniunea Europeană (UE) au fost trimise de Comisia Europeană către Republica Moldova, luni, 11 aprilie.

Președintele Klaus Iohannis susține faptul că înmânarea acestor chestionare către Republica Moldova reprezintă o etapă importantă a acesteia în drumul european „Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”, a scris șeful statului pe Twitter, așa cum afirmă Agerpres.

Chestionarele servesc invitații către negocierile de aderare. După invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova și Georgia și-au menționat dorința de aderare la UE. Vicepremierul Nicu Popescu a menționat că Republica Moldova accelerează parcursul european și că țara face parte din Europa nu doar geografic ci și prin identitatea pe care o poartă, inclusiv prin istoria comună și limba oficială a UE: „Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem”.

Tot în atenția primirii chestionarelor de aderare la UE, ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat pe Facebook că: „Astăzi, la Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Ţara noastră îşi accelerează parcursul european”, conform sursei menționate anterior.

Uniunea Europeană este o uniune politică și economică care vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici commune privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Soluții noi propuse de OFA UGIR pentru evoluția educației din România

Într-o societate în care tema educației este abordată frecvent,...

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...