fbpx

Chestionarele privind aderarea la UE au fost trimise către Republica Moldova

Data publicării:

Chestionarele care privesc aderarea la Uniunea Europeană (UE) au fost trimise de Comisia Europeană către Republica Moldova, luni, 11 aprilie.

Președintele Klaus Iohannis susține faptul că înmânarea acestor chestionare către Republica Moldova reprezintă o etapă importantă a acesteia în drumul european „Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”, a scris șeful statului pe Twitter, așa cum afirmă Agerpres.

Chestionarele servesc invitații către negocierile de aderare. După invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova și Georgia și-au menționat dorința de aderare la UE. Vicepremierul Nicu Popescu a menționat că Republica Moldova accelerează parcursul european și că țara face parte din Europa nu doar geografic ci și prin identitatea pe care o poartă, inclusiv prin istoria comună și limba oficială a UE: „Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem”.

Tot în atenția primirii chestionarelor de aderare la UE, ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat pe Facebook că: „Astăzi, la Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Ţara noastră îşi accelerează parcursul european”, conform sursei menționate anterior.

Uniunea Europeană este o uniune politică și economică care vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici commune privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Majorare cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni,...

„Festivalul Vinului Moldovenesc”, modifică traseele autobuzelor 205 si 783

În perioada 15.09.2023 (începând cu ora 23.00) - 18.09.2023...

Mobilier urban nou, pentru spaţiile publice din Bucureşti

Licitaţia deschisă pentru furnizarea de mobilier urban, s-a finalizat....