Numărul persoanelor anorexice, copii și adolescenți, a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, conform specialiștilor germani din domeniul sănătății.
Șeful unei asociații germane, Andreas Schnebel, a declarat că pacientele care suferă de anorexie sunt din ce în ce mai tinere. La centrul de consiliere din Munchen, de câțiva ani, se prezintă tot mai multe tinere, printre care și fete de 8-9 ani.
O mare firmă de asigurări de sănătate, din Germania, a înregistrat o creștere de 9% a tratamentelor destinate tulburărilor de alimentație, în anul 2020 față de anul precedent. În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani, creșterea a fost de 13%.
Ce este anorexia?
Anorexia este o tulburare de alimentație ce constă în scăderea voluntară a aportului alimentar. În unele cazuri, se poate ajunge la încetarea alimentarii, nu doar reducerea acesteia.
Persoanele care suferă de anxietate, au o teamă patologică de a lua kilograme în plus. Această obsesie duce la o alimentație insuficientă sau inexistentă. Unele persoane tind să facă sport excesiv, pe când altele apelează la laxative sau vărsături.
Anorexia nu are o cauză exactă. Combinarea mai multor factori psihologici, de mediu și biologici pot duce la această tulburare.
Printre factorii psihologici întâlnim anxietatea, depresia, stresul, gândurile negative, perfectionsimul etc.
De asemenea, social media este un alt factor, des întâlnit. Rețelele de socializare tind să expună un anumit ideal corporal, o definiție a cum ar trebui să arăți. Acest ideal, de cele mai multe ori, creează nesiguranță, rușine și dorința obsesivă de a atinge acel idel, indiferent de faptul că poate afecta sănătatea