fbpx

ANRE: fără numiri pe șest!

Data publicării:

​„Voi iniția o propunere legislativă de modificare a OUG 33/2007 pentru a preciza clar că selecția membrilor comitetului de reglementare al ANRE se va face în baza audierilor la Parlament”, a spus Cristina Prună, deputat USR. Marți, parlamentarii au decis să numească direct noi membri în comitetul de reglementare, după cum s-au înțeles partidele între ele, fără să mai audieze candidații. 
Astfel, un candidat a fost pus în situația de a face degeaba un drum de 400 de km până la București, știind că va participa la audieri, așa cum era cutuma parlamentară. Vezi aici povestea sa. Până acum, aveau loc audieri înainte de numirile efective, însă acest lucru nu este prevăzut explicit de legislație.
Potrivit ordonanței OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat vor efectua selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți. Mai exact, comisiile sunt obligate să facă o selecție, dar nu și audieri. Trebuie doar ca în afară de cei care vor fi efectiv numiți să mai existe câțiva candidați, ca procedura să pară serioasă și să semene cumva a concurs. Așa arată actul normativ.
În realitate, partidele politice s-au înțeles între ele pe fiecare numire. Astfel, funcția de vicepreședinte al ANRE a revenit PNL, iar două funcții de membri simpli în comitetul de reglementare au fost împărțite între PSD și Pro România. Inițial, vicepreședintele ar fi trebuit pus de PSD, însă în urma negocierilor politice a cedat PNL-ului această funcție.

Categorii:
Articolul precedentApa
Articolul următorCe afectează de fapt virusul SARS-Cov-19

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Portugalia și România sprijină aderarea Finlandei și a Suediei în NATO

António Costa și Nicolae Ciucă, premierul Portogulaliei și cel...

Moment important în monarhia britanică marcat de Prințul Charles

Prințul Charles al Marii Britanii a deschis pentru prima...

Președintele Germaniei va vizita România, la Palatul Cotroceni, pe 4 mai

Președintele Germaniei vizitează România cu scopul de a discuta...

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, mesaj apreciativ la adresa proiectului „Curățăm România”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a apreciat inițiativa „Curățăm...