fbpx

ANRE: fără numiri pe șest!

Data publicării:

​„Voi iniția o propunere legislativă de modificare a OUG 33/2007 pentru a preciza clar că selecția membrilor comitetului de reglementare al ANRE se va face în baza audierilor la Parlament”, a spus Cristina Prună, deputat USR. Marți, parlamentarii au decis să numească direct noi membri în comitetul de reglementare, după cum s-au înțeles partidele între ele, fără să mai audieze candidații. 
Astfel, un candidat a fost pus în situația de a face degeaba un drum de 400 de km până la București, știind că va participa la audieri, așa cum era cutuma parlamentară. Vezi aici povestea sa. Până acum, aveau loc audieri înainte de numirile efective, însă acest lucru nu este prevăzut explicit de legislație.
Potrivit ordonanței OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat vor efectua selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți. Mai exact, comisiile sunt obligate să facă o selecție, dar nu și audieri. Trebuie doar ca în afară de cei care vor fi efectiv numiți să mai existe câțiva candidați, ca procedura să pară serioasă și să semene cumva a concurs. Așa arată actul normativ.
În realitate, partidele politice s-au înțeles între ele pe fiecare numire. Astfel, funcția de vicepreședinte al ANRE a revenit PNL, iar două funcții de membri simpli în comitetul de reglementare au fost împărțite între PSD și Pro România. Inițial, vicepreședintele ar fi trebuit pus de PSD, însă în urma negocierilor politice a cedat PNL-ului această funcție.

Categorii:
Articolul precedent
Articolul următor

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...