Ziua Națională a Pepenelui Verde este sărbătorită anual, pe 3 august.
Originar din regiunile sudice ale Africii, pepenele verde este foarte popular vara datorită senzației răcoritoare și hidratante oferite. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că procentul de apă, pe care pepenele îl conține, este ridicat, anume 92%.
De ce să consumăm pepene verde?
Pe lângă gust și senzațiile oferite, pepenele verde are mai multe beneficii asupra sănătății.
Acest fruct este bogat în vitamina C, vitamina B6, tiamina și mangan. Cu ajutorul acestora, organismul dezvoltă o rezistență împotriva agenților infecțioși, prin urmare, pepenele este considerat un stimulent al sistemului imunitar.
În pepene se mai găsește, în cantitate mare, vitamina A. Aceasta este necesară pentru producția de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. De asemenea, această vitamină este esențială pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a țesutului cutanat și a părului.
Un alt beneficiu oferit este reglarea digestiei. Acest lucru se întâmplă datorită conținutului său de apă și fibre care previne constipația și contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv.
De asemenea, pepenele verde reduce inflamațiile, cu ajutorul colinei. Acest nutrient îmbunătățește capacitatea de învățare, memoria si mobilitatea musculara. Colina ajută și la menținerea structurii membranelor celulare, asistă transmiterea impulsurilor nervoase si reduce inflamațiile cronice.
Antioxidanții din pepene combat formarea radicalilor liberi care pot cauza diversele forme de cancer. Suplimentarea licopenului a fost asociată cu un risc diminuat de cancer de prostată în mai multe studii de specialitate.
Pe lângă toate acestea, pepenele verde se poate consuma în timpul unei diete. Acesta are un conținut scăzut de calorii și este bogat în nutrienți.