fbpx

Portugalia și România sprijină aderarea Finlandei și a Suediei în NATO

Data publicării:

António Costa și Nicolae Ciucă, premierul Portogulaliei și cel al României au declarat joi, 19 mai, faptul că susțin aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică. Ei consideră că Alianța va fi întărită de alăturarea acestor țări.

„Am manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei. Este o opțiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranță, contribuie la întărirea Alianței Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei și Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spațiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea și NATO va fi întârită prin această aderare”, a susținut António Costa.

„România și-a manifestat sprijinul pentru politica ușilor deschise în cadrul Alianței Nord Atlantice. Opțiunea de aderare a Finlandei și Suediei reprezintă un act de voință a fiecărei națiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internațional, a încălcat prevederile Cartei Națiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran și independent, a determinat ca cele două țări să decidă să devină membre ale unei alianțe care și-a demonstrat caracterul defensiv, și-a demonstrat unitatea și consistența în acțiune și decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul țărilor membre ale NATO. România susține aceste demersuri”, a declarat premierul României.

Pe cealaltă parte, Turcia a blocat lansarea de către NATO a negocierilor în ceea ce privește admiterea Finlandei și Suediei în Alianță. Președintele Recep Tayyip Erdogan dorește ca aliații occidentali să înțeleagă îngrijorările Ankarei în ceea ce privește securitatea țării.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...