fbpx

Portugalia și România sprijină aderarea Finlandei și a Suediei în NATO

Data publicării:

António Costa și Nicolae Ciucă, premierul Portogulaliei și cel al României au declarat joi, 19 mai, faptul că susțin aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică. Ei consideră că Alianța va fi întărită de alăturarea acestor țări.

„Am manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei. Este o opțiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranță, contribuie la întărirea Alianței Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei și Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spațiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea și NATO va fi întârită prin această aderare”, a susținut António Costa.

„România și-a manifestat sprijinul pentru politica ușilor deschise în cadrul Alianței Nord Atlantice. Opțiunea de aderare a Finlandei și Suediei reprezintă un act de voință a fiecărei națiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internațional, a încălcat prevederile Cartei Națiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran și independent, a determinat ca cele două țări să decidă să devină membre ale unei alianțe care și-a demonstrat caracterul defensiv, și-a demonstrat unitatea și consistența în acțiune și decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul țărilor membre ale NATO. România susține aceste demersuri”, a declarat premierul României.

Pe cealaltă parte, Turcia a blocat lansarea de către NATO a negocierilor în ceea ce privește admiterea Finlandei și Suediei în Alianță. Președintele Recep Tayyip Erdogan dorește ca aliații occidentali să înțeleagă îngrijorările Ankarei în ceea ce privește securitatea țării.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Moment important în monarhia britanică marcat de Prințul Charles

Prințul Charles al Marii Britanii a deschis pentru prima...

Președintele Germaniei va vizita România, la Palatul Cotroceni, pe 4 mai

Președintele Germaniei vizitează România cu scopul de a discuta...

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, mesaj apreciativ la adresa proiectului „Curățăm România”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a apreciat inițiativa „Curățăm...

AUR: ,,Cei care astăzi își bat joc de românii din diaspora, vor plăti la vot”

Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) face cunoscut faptul că partidele...