fbpx

Istanbul, orașul turistic pe 2 continente

Data publicării:

Istabulul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, Asia și Europa. Orașul este situat în nord-estul Mării Marmara și are o populație de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona Metropolitană.

Istanbul este un oraș plin de istorie și atracții turistice.
Moscheea Sultanului Ahmed, cunoscută și ca Moscheea Albastră, trebuie inclusă pe lista locurilor de vizitat. Aceasta a fost construită între anii 1609-1616, în timpul domniei sultanului Ahmed, de către arhitectul Mehmet Aga, care a învățat la școala celui mai renumit arhitect din Turcia.

Moscheea are aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianță, majoritatea de culoare albastră, de aici și denumirea. Mărimea acesteia este impresionantă, are o capacitate de 10.000 de persoane. Este locul care adăpostește o școală religioasă, un spital, un caravanserai și o cantină gratuită.
Curtea interioară este înconjurată de mai multe arcade cu boltă. În centrul curții se află o fântână hexagonală, iar în partea de vest se află un lanț masiv de fier. Așezarea acestuia a fost făcută astfel încât sultanul să-și aplece capul de fiecare dată când intra în moschee. Gestul simboliza smerenia conducătorului față de divinitate.

Marele Bazar este un alt obiectiv turistic din Istanbul. Acesta se întinde de-a lungul a 58 de străzi și are peste 4000 de magazine. Acest centru comercial s-a extins din secolul XVI. În fiecare zi, Marele Bazar primește între 250.000 și 400.000 de vizitatori. Fie că vrei bijuterii, covoare, haine, vesele, vechituri aici le poți găsi pe toate,la prețuri accesibile. Timpul și răbdarea sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le ai cu tine. Dacă totuși, cumpărăturile au durat mai puțin decât te-ai așteptat, în apropiere se găsesc două moschei, patru fântâni, restaurante și cafenele.

Pentru a simți ,,gustul” Turciei, atunci următoarea destinație este Cicek Pasaji(Pasajul Florilor). Poziționat pe Bulevardul Istiklal, în Piața Galatasaray, acest loc este plin de restaurante, unde specialitățile turcești vin la pachet cu muzică și dans. Pasajul este în forma literei ,,L”. Acesta a fost construit pe fosta clădire Cite de Pera, prima construcție în stil European din Imperiul Otoman. În anii ’50, în acest loc existau multe florării, fapt ce a dus la denumirea de astăzi, ,,Pasajul Florilor”.

Istanbul a fost capitala a trei mari imperii din lume, anume Imperiul Roman, Otoman și Bizantin.
Majoritatea știm de ceaiul turcesc, dar poate nu știm ca turcii beau în medie câte zece ceaiuri pe zi.
Cel mai lung cuvânt în limba turcă este compus din 70 de litere: „muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine”, care în traducere înseamnă „cel ce nu poate fi înlăturat” sau „ca și cum ai fi unul dintre cei pe care s-ar putea să nu-i putem descalifica”.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Cel mai mai important eveniment aviatic european a început la Cluj-Napoca (FOTO)

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost astăzi (23...

Decizia Greciei cu privire la sezonul estival

Pentru că urmează sezonul estival și Grecia își așteaptă...

Orașe din România care merită vizitate în concediu

Orașele din țara noastră sunt pline de clădiri istorice,...

Destinații cu tradiții de Paști din Europa, care vor face călătoriile de neuitat

  Dacă anul acesta v-ați propus să nu vă mai...