fbpx

Creșteri sporadice de E.coli în apă

Data publicării:

Ministerul Sănătății a adus informații și precizări despre subiectul Escherichia coli (E.coli), în urma mai multor informații ieșite în spațiul public.

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie Gram-negativa, care se afla in mod normal in intestin, conform reginamaria.ro.

De asemenea, ,, aceste bacterii nu determina instalarea niciunei patologii, daca încărcătura bacteriana este scăzută, însă multiplicarea acestora poate conduce la apariția unor simptome specifice. De asemenea, este important de cunoscut si faptul ca exista anumite tulpini de E. coli care sunt mai virulente si care produc simptome severe, care necesita tratament medicamentos”, mai scrie pe site.

Bacteria poate produce infecții la nivelul tractului gastrointestinal, urinar, biliar, sistemului respirator și rănilor.

Cum se transmite E.coli?

Transmiterea acestei bacterii se face prin consumul alimentelor si al apei contaminate, consumul alimentelor de origine animala nepreparate termic (carne, lapte, oua), consumul fructelor si al legumelor fără a fi spălate corespunzător, înotul in ape contaminate, contactul cu animale infectate, omiterea spălării mâinilor înainte de masa, după jocul cu un animal, după schimbarea scutecului unui bebeluș sau după ieșirea de la toaleta.

Persoanele ce prezintă un risc mai mare de infectare sunt cele cu un sistem imunitar scăzut, cele care iau tratament pentru gastrită sau ulcer, cele care călătoresc des, care consumă alimente de origine animală sau vegetală care nu au fost spălate corespunzător și nou-născuții sau vârstnicii.

Ce transmite Ministerul Sănătății?

Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

– până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă

– până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună

– peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare.

În urma monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, s-a constatat că ,,valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită”.

Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare: ,, Aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în „situaţie anormală” şi nici în situaţia de „poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale. Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, transmite Ministerul Sănătății.

De asemenea, prezența bacteriei în apă potabilă sau/și de îmbăiere reprezintă o contaminare fecală de origine animală sau umană: deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute.

Diferența dintre indicatorul E.coli în apa de îmbaiere și apa potabilă

Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie „0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.

Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă.

Prevenirea îmbolnăvirilor cu E.coli

Pentru a evita îmbolnăvirea cu E.coli, se recomandă următoarele:

  • Ingestia apei trebuie evitată.
  • Scufundarea cu capul în apă trebuie evitată pentru a nu pătrunde apa în organism prin urechi sau nas.
  • Scăldatul este recomandat doar în zonele amenajate și monitorizate.
  • După înot se recomandă dușul.
  • Este important să se respecte normele generale de igienă.
  • Consumul de apă potabilă trebuie efectuat doar din surse sigure, unde monitorizarea calităţii apei potabile este asigurată de către producător.
  • Spălatul pe mâini și utilizarea corectă a grupurilor sanitare sunt esențiale.

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Maison Olfactif și Beautyceutic, două concepte inovatoare create în România

Maison Olfactif și Beautyceutic sunt două branduri inovatoare, 100%...

Centru de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din...

ParkinsOn Dance, dans-terapie

ParkinsOn Dance, un proiect foarte sensibil, pornit din dorinţa...