15 iunie: gata cu alerta?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

​Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare. Șeful Guvernului a anunțat însă că mai multe restricții vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Astfel de la această dată se vor putea redeschide mall-urile, grădinițele și afterschool-urilor, nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări. Măsurile de relaxare sunt luate prin hotărâre de guvern.
De la 15 iunie vor fi exceptate de la măsura izolării la domiciliu persoanele care vin din țări unde rata de infectare cu coronavirus este mai mică, respectiv are un coeficient de sub 5, în baza evaluării INSP. Premierul a precizat că e vorba de state precum Austria, Bulgaria și Grecia. De asemenea, se pot relua cursele aeriene către și dinspre aceste țări.
De la aceeași dată mall-urile se redeschid cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă.
De la 15 mai, se va permite redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor, în condiții stricte, reglementare prin ordin al ministerelor Sănătății și Educației.
Sunt permise, totodată, evenimentele private cu 20 de persoane în spații închise și 50 în spații deschise.
„De la aceeași dată, a precizat Orban, se va relua tratamentul balnear și se reia activitatea în piscine exterioare.
Activitatea loteriei și a caselor de pariuri poate fi reluată de la 15 iunie.
De asemenea, din grupurile pietonale pot face parte 6 persoane care nu fac parte din aceeași familie, față de 3 cât este permis în prezent.
Starea de alertă este indispensabilă pentru a ține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a spus Orban.
Hotărârea de prelungire a stării de alertă trebuie publicată în Monitorul Oficial până pe 16 iunie.

Comments are closed.