fbpx

“Și a fost seară și a fost dimineață: Ziua a șasea”, expoziție de pictură semnată de Dalina Bădescu

Data publicării:

Muzeul Național al Literaturii Române, sediul din București, Calea Griviței, nr.64-66, găzduiește expoziția de pictură a artistei Dalina Bădescu, intitulată “Și a fost seară și a fost dimineață: Ziua a șasea”, ce poate fi vizitată până pe data de 31 octombrie a.c. Lucările prezentate acoperă un deceniu din creația plastică a autoarei, de la ciclul „EKG” din 2014 până la cel actual, în lucru, din atelier.

“Am fost întotdeauna interesată de prezența omului, ea fiind tema pe care am explorat-o în toate seriile mele de pictură sau de animație. În primele cercetări limbajul plastic pe care îl foloseam era unul abstract, fiind mai mult interesată de elementele primare constitutive ale imaginii: tușă, culoare, compoziție, însă preocupările mele au virat încetul cu încetul către realism, iar formele vag conturate au început să se coaguleze într-o realitate recognoscibilă. Stilisticele și tehnicile folosite sunt diverse, de la academism la curentele modernității și de la tehnicile bizantine de pictură la cele flamande, toate fiind încercări de a găsi o unitate într-o lume extrem de diversă”, spune Dalina Bădescu.

Expoziția este un omagiu adus Omului și oferă o privire de ansamblu asupra facerii Lumii. În ciuda numelui său, este dedicată zilei a șaptea, când Creatorul se odihnește și privește admirativ la opera Sa din celelalte șase zile.

La vernisajul ce a avut loc în data de 9 octombrie, au fost prezente numeroase personalități din mediul cultural, dar și prieteni și admiratori ai artistei, printre aceștia numărându-se profesorul Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, criticul de artă Pavel Șușară, fondatorul Muzeului de Artă Modernă și Contemporană – MAMCO, scriitoarea Camelia Iuliana Radu, pictorul Murivale Mureșan Vasile, prof. univ. dr. Olga Simionescu și teologul Vasile Bănescu.

„Asistăm la o expoziție neașteptată, pe care artiștii o fac de obicei la vârste înaintate, după ce au acumulat mai multă experiență. Dalina face acest exercițiu nu doar pentru că are o activitate vastă, ci și pentru că ea descoperă lumea prin acțiune, prin fapte, nu dintr-o stare de meditație. Opera sa reprezintă o evoluție de la panteism la supra-realitate, o călătorie prin geneza și istoria artei, o formă de a cultiva memoria. Există o capacitate enormă a artistei de a povesti prin culoare, iar lucrările selectate cu această ocazie evocă istoria devenirii noastre ca omenire, fiind un îndemn la fapte, la a primi și a înțelege lumea”, a declarat Pavel Șușară în deschiderea evenimentului.

Originară din Craiova, Dalina Bădescu este pictor, critic și istoric de artă, scriitoare, vice-președintă a Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România (din 2020) și Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură. Deține specializare în cartografie istorică și a obținut titlul de Doctor în Arhitectură, fiind absolventă a Școlii Doctorale de Arhitectură UAIUM București, cu teza „Reprezentări ale arhitecturii sacre în arta plastică românească”, susținută în 2022. De asemenea, este autoarea cărților EKG (2015), Artă Gratis (2018), În căutarea spațiului pierdut (2024)Formă și Spirit (2024).

Dalina Bădescu și Mioara Iofciulescu

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

„Dincolo de obișnuit”, expoziție de artă plastică la WIN Gallery

WIN Gallery găzduiește până pe 19 noiembrie a.c. expoziția...

Urmele care se ridică la cer, volum de proză semnat de Pavel Șușară

Vineri, 27 septembrie a.c., Biblioteca Centrală Universitară a fost...

Marisa Peer, întâlnire cu cititorii români la Muzeul Național al Literaturii Române

Marisa Peer, renumita scriitoare și psihoterapeută britanică, se întâlnește...

„CORNEL PATRICHI – Regele dansului”

Pe 26 septembrie, de la ora 14:00, în Pasajul...