fbpx

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

Data publicării:

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană ale circuitului internațional, în topul primelor trei târguri cu cei mai mulți vizitatori la nivel mondial, este deschis în capitala Spaniei, în perioada 6-10 martie a.c, în pavilioanele 7 și  9 ale parcului expozițional IFEMA.

Galeriile românești IVAN din București și ZINA Gallery din Cluj Napoca au fost selectate de Comitetul de organizare a Târgului Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid în secțiunile  Solo/Duo din categoria „Programul general”, respectiv „Opening.” Galeria IVAN va prezenta un solo show cu opere ale artistului Ion Grigorescu, iar Galeria ZINA va prezenta lucrările artistelor Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr.

Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină, încă din 2012, participarea galeriilor românești la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică. Anul acesta, ICR Madrid prezintă, la sediul său, expoziția de artă contemporană românească „Atinși de mare”, un eveniment artistic special care are loc în contextul celei de-a 43-a ediții a Târgului internațional de artă ARCO Madrid, fiind oficial inclusă în programele GUEST și COLLECTORS, în secțiunea “More Contemporary Art in Madrid” a ARCO Madrid, devenind parte a circuitului expozițional conex târgului de artă.

Expoziția „Atinși de mare” este realizată în colaborare cu WIN Gallery din București, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și poate fi vizitată în perioada 6- 25 martie a.c. Cuprinde 40 de lucrări, majoritatea în tehnica ulei pe pânză, semnate de artiștii Daniela Grapa, Marinela Măntescu-Isac (curatoarea expoziției), Laurențiu Midvichi, Marcel Lupșe, Lisandru Neamțu, Flora Răducan, Constantin Pacea, Corneliu Drăgan Târgoviște. Ca artist invitat, Anka Moldovan  va prezenta compoziția intitulată Tierra, o lucrare realizată în ulei și cu ramuri de zmeură (2023), din ultima sa serie Aquello que irrumpe.

„Atinşi de mare este o expoziţie cu lucrări de pictură aparţinând unor cunoscuţi artişti români contemporani ce explorează conotaţiile literale şi metaforice ale relaţiei dintre apă, pământ şi om. Imaginaţia este un perpetuum mobile al umanităţii, un exerciţiu constant de a vedea şi de a prevedea. Ca o sămânţă primordială a tuturor lucrurilor bune şi rele, înfloreşte diferit în funcţie de caracter şi cultură şi, distilată în artă, modelează lumi – interioare şi exterioare. La WIN Gallery, suntem curatori ai întâlnirilor între imaginaţii, mereu în căutarea unei licăriri de splendoare. Expoziţia explorează conotaţiile literale şi metaforice ale relaţiei dintre apă, pământ şi om. Pe un continuum de la serenitate şi contemplaţie la intensitatea cromatică şi vigoarea vieţii de coastă, trecem prin călătorii fantastice către încă – necunoscuturi, lăsând abstracţiuni puternice întipărite în suflet”, a declarat Irina Stoenescu, Președinta Win Gallery.

Vernisajul expoziției are loc vineri, 8 martie, de la ora 19:00, în prezența curatoarei expoziției, Marinela Măntescu-Isac, a artistei Anka Moldovan și a Irinei Stoenescu, vice-președinte WIN Alliance / Chairlady WIN Gallery.

La cea de a 43-a ediție ARCO Madrid participă 205 galerii din 36 de țări, care expun spre vânzare lucrări din variate discipline artistice: pictură, sculptură, instalații, fotografii, video, new media, desen și gravură. Tîrgul se deschide publicului larg pe data de 8 martie, la ora 15.00.

 

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Viitorul producției agroalimentare va fi discutat pe 24 aprilie la Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat cu...

Un interviu cu artistul plastic Valentin Tănase

Sâmbăta, feeric inundată de soare și visare, a fost...

„Oameni care ne inspiră. Impact și atitudini” – activitate în cadrul proiectului nonviolență derulat în Școala Gimnazială Nr. 163, București

Lansarea proiectului nonviolenta ,,Antrenează-ți mintea, nu pumnul! Curajul se...

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...