ParkinsOn Dance, un proiect foarte sensibil, pornit din dorinţa iniţiatoarelor proiectului, psihoterapeutul Loredana Larionescu, medicul neurolog Bianca Niţu, şi coregrafa şi managerul cultural Irina Marinescu cu scopul creșterii stării de bine, atât fizică, cât şi emoţională a pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson din România.
ParkinsOn Dance, a debutat în prima parte a anului, ca un program pilot printr-un atelier de formare în dans terapie pentru profesionişti, ateliere de dans terapie pentru pacienţi în Bucureşti şi Azuga şi o reprezentaţie artistică, experienţială, alături de beneficiarii proiectului şi adresat publicului larg, „Performing ParkinsOn Dance”.
ParkinsOn Dance s-a bucurat de rezultatele studiilor clinice internaţionale în spate: statistic, o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătăţeşte semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea mişcărilor, capacitatea de a iniţia mişcări şi schimba direcţii şi ameliorează şi simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoţională).
Proiectul a debutat la sfârșitul lunii martie, când specialistele Melanie Brierley şi Sari Lievonen au susţinut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experienţă în mişcare şi dans sau / şi psihoterapie, care doresc să înveţe metode de dans terapeutic pentru pacienţii cu acest diagnostic. Ulterior, s-au alăturat proiectului, coregrafa Irina Marinescu, care deține și titlurile de fondatoare a platformei UnShame Dance și co-fondatoare a Asociaţiei Developing Art şi dans terapeuta şi psihoterapeuta experienţială Loredana Larionescu. Acestea au susţinut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atât la Bucureşti, la Centrul Naţional al Dansului, dar şi la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga.
„Am avut ocazia să descopăr alături de participanţii ParkinsOn Dance – pacienţi şi apropiaţii lor – toţi minunat de curajoşi şi dedicaţi, cum boala – mai ales una degenerativă, cu care prin definiţie trăieşti tot restul vieţii – poate deveni o şansă de dezvoltare personală, de activare a rezilienţei şi de practică a recunoştinţei pentru ceea ce este posibil aici şi acum. Învăţătura aceasta nepreţuită am primit-o de la participanţi şi aş vrea să o transmit mai departe lumii întregi.” – Loredana Larionescu.
La rândul lor, participanţii la proiect, atât la atelierele de dans, cât şi la reprezentaţia artistică ce a încheiat proiectul, confirmă că dans-terapia reuşeşte să amelioreze simptomele fizice şi emoţionale ale bolii Parkinson crescând calitatea vieţii persoanelor cu acest diagnostic şi contribuie la crearea unui sentiment de bucurie, de apartenenţă la comunitate şi stare de bine.
„Mulţumim echipei ParkinsOn Dance pentru minunata căldură cu care ne-a ajutat să depăşim şi, mai mult chiar, să ne autodepăşim complexele legate de starea inedită în care cu sau fără voia noastră ne-am trezit. Şi, astfel, am putut realiza că această experienţă de viaţă poate fi gestionată, mai ales atunci când te înconjori de oameni deosebiţi şi dedicaţi proiectelor temerare / avangardiste, care, prin implementarea lor, aduc o rază de speranţă.” – participant la programul ParkinsOn Dance.
Irina Marinescu adaugă: „Ca dansatori şi profesionişti ai mişcării suntem învăţaţi, adeseori în detrimentul instrumentului care este corpul nostru, să negăm limitele şi să depăşim ceea ce pare imposibil. Oamenii cu Parkinson fac asta zi de zi, depăşesc imposibilul. Unii s-au reinventat şi au descoperit noi feluri de a privi viaţa. Iar eu, alături de aceşti oameni faini, cu experienţe de viaţă atât de diferite, am descoperit un alt de fel de a crea dansul şi de a-l face accesibil, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi pe scenă. Iar asta e un cadou neaşteptat. Le mulţumesc pentru ce am învăţat alături de ei.”
Detalii despre proiect urmează sa fie anunţate în curând pe site-ul oficial.