Florian Libocor, economist șef al BRD-GSG, Mihai Copaciu, director adjunct la Direcția de modelare și prognoze macroeconomice din Banca Națională a României, Laurian Lungu, co-fondator Consilium Policy Advisers Group și Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, fac o analiză a situației actuale.
”În primul rând aș spune că totul a început cu cauza medicală care s-a transformat într o pandemie, după care au apărut măsuri pentru a bloca răspândirea pandemiei. Măsurile au fost, după cum bine se știe, de limitare a mișcării ceea ce a implicat consecințe economice. Efectele principale vor fi economice pentru că tensiunile din societate sau se reflectă în activitatea de zi cu zi a fiecăruia și fiecare produce ceva, indiferent că e vorba de ceva fizic sau produce ceva fizic că produce o analiză. Mă aștept ca această criză să se termine și să re-intrăm într-un oarecare normal abia anul viitor. Pe scurt, cred că efectele vor fi în primul rând asupra mentalului comun. Chiar dacă va avea lumea încredere, va exista o doză de suspiciune. Mulți oameni își vor tempera intențiile de a ieși în societate atât de lejer și atât de des cum se întâmpla înainte de pandemie. Probabil că această chestiune se va estompa în timp, dar pe termen scurt mă aștept la o oarecare reticență privind contactul fizic cu ceilalți membri ai societății.„ afirmă Florian Libocor.
Mihai Copaciu spune că ”efectele pandemiei cred că le vom resimți pe o perioadă destul de lungă. Nu numai din zona economică unde probabil că vom vedea o serie de efecte și în anii următori chiar pandemia se va termina anul acesta într un scenariu fericit. La nivel social probabil că vor fi efecte destul de îndelungate, și spun asta numai dacă ne gândim la această perioadă în care s a făcut școală online. Probabil că multe generații de copii au avut dificultăți în a-și asigura necesarul pentru a participa la aceste cursuri online, mai ales în mediul rural dar nu numai acolo. În economie se vor vedea sectoare economice grav afectate pentru o perioadă mai lungă de timp, dată fiind teama că va mai persista o perioadă de timp, în condițiile în care există riscuri destul de mari legate de noile tulpini. Vaccinul probabil nu va rezolva în totalitate problema. Probabil că va deveni o boală sezonieră și necesitatea vaccinării va fi una anuală. Nu știm exact cât de mult durează și imunitatea de după vaccin. Sunt multe necunoscute. Deci, efectele pandemiei cred că le vom resimți pe o perioadă destul de lungă.”
Laurian Lungu este de părere că ”vorbim astăzi de creșterea inechității. Această divergență se va accentua în timp și va produce efecte sociale. Ne îndreptăm către o nouă viață, în sensul că vom fi mai digitalizați, economia se va transforma. Este vorba nu numai de o transformare socială și economică dar mai ales una instituțională. Sunt instituții care trebuie să se transforme în timp, pentru că se ajunge la o limită maximă. Vorbim astăzi, cel puțin din punct de vedere economic, de creșterea inechității. Această divergență între oamenii care câștigă mai puțin și cei care câștigă mai mult se va accentua în timp și vor produce efecte sociale. Aceste schimbări sunt firești, normale. Ceea ce diferă este ritmul în care au loc mai brusc. Ne gândim la Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial sau la Marea Depresie care a fost înaintea celui de-al Doilea Război Mondial și care practic a creat condițiile pentru apariția războiului. Unele schimbări se fac mai brutal. Altele pot să fie mai line. Acum nu știm clar încotro ne vom îndrepta, dar este clar că vom intra într-un alt ciclu peste câțiva ani.”
Ionuț Dumitru admite că ”la nivel economic cred că o să vedem o redesenare a anumitor sectoare. Știința a avut un rol foarte important în atenuarea efectelor acestei pandemii de-a lungul istoriei. Spun asta gândindu-mă la identificarea virusului în mai puțin de două luni de când a apărut, la crearea unui vaccin în mai puțin de un an de zile. În plus, e de subliniat colaborarea care nu s-a reflectat tot timpul la nivel politic, dar la nivelul oamenilor de știință a existat o colaborare nemaiîntâlnită. Un rol foarte important revine politicului și aici politicul trebuie să balanseze pe mai multe paliere: palierul social, palierul medical și cel economic și să încerce să explice deciziile și modalitatea de ieșire din criză astfel încât să se evite o alunecare spre politici populiste care pot genera pe termen lung probleme mult mai grave din punct de vedere social-economic. Un alt aspect cu care ne-am ales și care a funcționat e legat de digitalizare, aspect care trebuie îmbunătățit.„