fbpx

Monitorizarea în cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, s-a încheiat

Data publicării:

Comisia Europeană a anunţat că a încheiat monitorizarea în cadrul MCV pentru România şi Bulgaria. 

„România şi Bulgaria şi-au îndeplinit toate obiectivele de referinţă din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), astfel că monitorizarea Comisiei Europene s-a încheiat. Comisia a concluzionat că ţara noastră a înregistrat suficiente progrese în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării lor la UE şi că toate obiectivele de referinţă din cadrul MCV au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Mai mult, sustenabilitatea şi ireversibilitatea reformelor, precum şi alte aspecte relevante legate de respectarea statului de drept, vor continua să fie monitorizate în rapoartele privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Trebuie subliniat că, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, monitorizarea continuă în cadrul ciclului de evaluare privind statul de drept. În plus, planurile de redresare şi rezilienţă ale Bulgariei şi României includ jaloane concrete în ceea ce priveşte aspectele legate de statul de drept, cum ar fi reforma sistemului judiciar şi cadrele anticorupţie.

Subliniez că raportul anual al Comisiei privind statul de drept are un domeniu de aplicare mai larg decât rapoartele din cadrul MCV. Pe lângă independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, raportul privind statul de drept acoperă şi aspecte privind libertatea şi pluralismul mass-mediei şi alte mecanisme instituţionale de control şi echilibru.

În ceea ce priveşte Spaţiul Schengen, Comisia şi-a exprimat poziţia foarte clara: de 12 ani Bulgaria şi România îndeplinesc, fără întrerupere, toate condiţiile necesare pentru a adera la spaţiul Schengen, astfel cum se prevede în Regulamentul Schengen. Astfel că Bulgariei şi României ar trebui să li se permită să participe pe deplin la spaţiul Schengen fără întârziere”, a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE).

Categorii:

Popular

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...