fbpx

Majorare cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului

Data publicării:

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi intră în vigoare cu o majorare de 50%.

Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022. Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizaţiei lunare pentru copiii născuţi din sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil în condiţiile prevăzute de lege.

Normele metodologice adoptate clarifică şi procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani şi copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă şi în cazul copiilor născuţi în timpul în care părinţii primesc deja indemnizaţia pentru creşterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilităţi fiscale pentru părinţi prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obţinut de părinte în perioada concediului pentru creşterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului şi care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire a copilului între bărbaţi şi femei, asigurarea unui echilibru între viaţa profesională şi cea privată a acestora şi creşterea posibilităţii ca părintele care nu a solicitat iniţial concediu pentru creşterea copilului să îşi exercite acest drept.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Soluții noi propuse de OFA UGIR pentru evoluția educației din România

Într-o societate în care tema educației este abordată frecvent,...

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...