fbpx

Klaus Iohannis, scrisoare către Volodîmîr Zelenski

Data publicării:

Cu prilejul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare Preşedintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, atât în nume personal, cât şi din partea poporului român.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale în faţa agresiunii ruse, reconfirmând reconfirmat sprijinul ferm, constant şi multidimensional al ţării noastre pentru Ucraina. „Vom continua să fim alături de ţara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internaţional recunoscute, şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”.

În scrisoarea trimisă lui Zelenski, Iohannis a subliniat că Federaţia Rusă a încălcat grav şi repetat, prin războiul de agresiune pe care l-a declanşat, toate principiile dreptului internaţional şi a cauzat imense suferinţe, iar intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene, cu numeroase pierderi umane şi ample distrugeri, reprezintă noi crime de război comise de agresor. Acesta susține faptul că decizia recentă de suspendare a participării la Iniţiativa privind cerealele la Marea Neagră arată o nepăsare condamnabilă faţă de securitatea alimentară a celor mai vulnerabile ţări, la nivel global.

Klaus Iohannis, a subliniat în scrisoare că ţara noastră s-a aflat mereu printre susţinătorii cei mai fermi ai Ucrainei, în toate formatele de la nivel regional, european şi global. Totodată, apreciază aprofundarea relaţiei politice şi practice dintre NATO şi Ucraina reprezintă un rezultat valoros al eforturilor noastre conjugate, care trebuie urmată de progrese pe calea aderării la Alianţă, iar în perioada următoare România va acţiona cu hotărâre pentru o decizie politică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, exprimandu-și în același timp, încrederea că relaţiile dintre România şi Ucraina se vor dezvolta de o manieră continuă şi cuprinzătoare, în spiritul principiilor şi valorilor europene şi euroatlantice comune şi în beneficiul tuturor cetăţenilor noştri, inclusiv al persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

În această seară, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean, cu ocazia ocazia Zilei Independenţei Ucrainei.

 

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...