fbpx

Gaură mare-n buget!

Data publicării:

România a înregistrat un deficit bugetar de 3,59% din PIB, în primele 5 luni din acest an, comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform instituției, jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. 
Cei de la Finanțe pun creșterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent pe seama: 
• evoluției nefavorabile a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă (11,7 mld. lei)
• creștereii cu 2,26 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-mai 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
• bonificațiilor acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld. lei. De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,43 mld. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.

Articolul precedentSă renască Robin Hood!
Articolul următorPensionarii la apel!

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Grupul de IT Cegeka România este din nou în creștere

Grupul european de IT Cegeka continuă să crească de...

Agricover a anunțat lansarea Agrinnovator

Cu ocazia Conferinței Naționale a programului „Tineri Lideri pentru...

Programul Rabla pentru electrocasnice – ediția 2022

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe mai târziu anul...

Griffin Media te poate ajuta să-ți promovezi afacerea

Griffin Media te poate ajuta la promovarea afacerii prin...