fbpx

Cumulul pensie-salariu, interzis?

Data publicării:

Persoanele ajunse la vârsta legală pentru pensionare, fie că sunt din privat sau sectorul public, vor putea să lucreze până la 70 de ani, însă va fi interzis cumulul veniturilor dacă acestea sunt amândouă de la stat.

Potrivit proiectului, aflat în dezbatere publică până pe 20 martie, după intrarea sa în vigoare persoanele care deţin funcţii în aparatul de stat, cum ar fi secretarii de stat, şefii de agenţii sau autorităţi, precum şi alţi funcţionari pensionaţi timpuriu, au la dispoziţie 30 de zile să aleagă între suspendarea plăţii pensiei şi continuarea activităţii în sectorul public sau eliberarea lor din funcţie. Cu toate acestea, procedura privind adoptarea legii va dura, dat fiind că trebuie adoptat proiectul mai întâi de Guvern, apoi trimis Legislativului pentru a urma procedura parlamentară. 

Printre cei care sunt exceptaţi de la aplicarea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat sunt personalul didactic plătit cu ora, membrii Academiei Române, persoanele alese în funcţii publice sau cele al căror mandat este prevăzut în Constituţie. Cei care nu vor fi afectați de adoptarea noului proiect vor fi parlamentarii, primarii, preşedinţii de Consiliu Judeţean, preşedintele României, judecătorii de la Curtea Constituţională.

Raluca Turcan, ministrul muncii, a fost cea care a prezentat proiectul de lege care interzice cumulul pensie cu salariul de bugetar, menționând că ”raţiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”.

Categorii:

Distribuie acest articol:

Popular

Mai multe din aceeași categorie
Related

USR atacă la CCR legea bugetului de stat pentru 2022 / Actul normativ a fost adoptat fără ca legea plafoanelor să fie adoptată

USR va ataca la Curtea Constituțională  proiectul bugetului de stat...

„Legile interne au prioritate în faţa legilor UE”. Decizia polonezilor aruncă Europa în aer. ”E un atac nuclear”

Decizia Curţii Constituţionale din Polonia, potrivit căreia legile autohtone...