fbpx

COVID-19: procedură de decontare prin fonduri europene

Data publicării:

Spitalele, autoritățile locale și Ministerul Sănătății au depus 20 de cereri de decontare a cheltuielilor efectuate în pandemie. În total, Uniunea Europeană poate deconta până la 350 de milioane de euro, a spus premierul Ludovic Orban.
Prin creșterea flexibilității fondurilor, ni s-a acordat posibilitatea de a deconta cheltuieli pentru COVID în valoare de 350 de milioane de euro. Sunt depuse peste 20 de cereri de finanțare, depuse fie de Ministerul Sănătății, fie de autorități locale, de spitale. Ele sunt în curs de procesare și vor fi decontate când se va stabili că ele sunt legale”, a spus, marți, Ludovic Orban.
Premierul a precizat că, probabil, suma cea mai mare va fi acordată Ministerului Sănătății.
Vom procesa cât mai repede, la Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să putem să decontăm cât mai repede cheltuile care au fost efectuate. Cele mai mari cheltuieli vor fi pe cererea de finanțare depusă de Ministerul Sănătății (MS) pentru că MS a decontat foarte multe lucruri pentru autoritățile locale: cheltuielile de cazare pentru persoanele carantinate sau pentru cadrele medicale, cheltuielile făcute de autoritățile locale pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu și o serie de alte cheltuielile care au fost decontate de direcțiile de sănătate publică și care fac obiectul solicitărilor”, a spus sursa citată.
Uniunea Europenă poate deconta și cheltuielile ce vizează șomajul tehnic acordat de autorități în perioada stării de urgență și a celei de alertă.
„Avem, tot de la UE, aprobarea de a utiliza 300 de milioane de euro, pentru a deconta măsurile active din perioada stării de urgență și de alertă. Este vorba despre șomajul tehnic și de indemnizațiile de sprijin pe care le-am acordat către PFA-uri, către profesioniști în sensul Codului civil, care, de asemenea, pot fi decontate. Noi am aplicat la instrumentul SURE, unde putem deconta cheltuieli pentru măsuri active de tip șomaj tehnic, kurzarbeit”, a adăugat primul ministru.

Categorii:
Articolul precedent
Articolul următor

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Maison Olfactif și Beautyceutic, două concepte inovatoare create în România

Maison Olfactif și Beautyceutic sunt două branduri inovatoare, 100%...

Centru de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din...