fbpx

Tratat de pace între Rusia și Ucraina

Data publicării:

După mai bine de trei săptămâni de la izbucnirea războiului din Ucraina, apar semnale de pace între Rusia și Ucraina. Rusia cere Ucrainei renunțarea aderării la Nato și refuzarea găzduirii de baze militare străine sau armament pe teritoriul țării, în schimbul încetării focului și retragerii armetei ruse de pe teritoriul ucrainean.

Perspectiva unui acord între cele două țări s-ar putea realiza doar în circumstanțele în care Ucraina rămâne neutră iar Kievul renunță la dorința de a adera la NATO și nu va primi armamente de la state precum Turcia, SUA sau Marea Britanie, spune Financial Times.

“Această opțiune – neutralitatea Ucrainei – este, într-adevăr, cea discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției Rusiei, Dimitri Peskov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenksy consideră că negocierile au devenit „mai realiste”, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că „există speranțe privind un compromis”. Cu toate acestea, oficialii din Ucraina sunt nesiguri în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin și posibilitatea de a instaura pacea.

„Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a declarat Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Războiul din Ucraina a izbucnit la data de 24 februarie 2022, la ora 5 dimineața, ora României, după ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat o „operațiune militară specială”. Acesta a susținut că Rusiei nu i s-a lăsat o altă opțiune de către Ucraina.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană...

Pentru prima dată de la începutul războiului, Putin pleacă din Rusia

Războiul ruso-ucrainean a izbucnit la data de 24 februarie,...

Curtea Supremă din SUA a stârnit numeroase reacții în urma deciziei de a interzice avortul

Atât liderii internaționali, cât și oamenii obișnuiți au avut...

O copie rară a primului volum din seria „Harry Potter” va fi scoasă la vânzare

Cartea  "Harry Potter and the Philosopher's Stone" va fi...