fbpx

China s-a aliat cu Rusia împotriva NATO

Data publicării:

Liderii celor două țări fac planuri strategice în ceea ce privește ordinea politică globală, China sprijinind totodată Moscova în conflictul cu Ucraina.

Chiar dacă în trecut cele două mari state nu au avut prea multe în comun, situația actuală i-a făcut acum să-și unească forțele împotriva NATO. Comentatorul politic pentru Financial Times, Gideon Rachman, spune că „pentru Moscova și Beijing, criza ucraineană a devenit parte din eforturile de a reduce forța Americii și de a face lumea mai sigură pentru autocrați”, conform mediafax.ro. Astfel că, președintele Xi Jinping a început să ia măsuri împotriva țărilor mai mici care nu ar avea o putere prea mare în jocurile politice globale, iar Cehia și Lituania sunt doar primele țări colora li s-a oprit comerțul cu China. Dacă până acum situația Chinei în relație cu diferite state nu era foarte clară, acum cu siguranță s-a făcut lumină.

Deși Rusia a fost sancționată masiv de NATO, președintele Vladimir Putin nu pare să fie afectat având în vedere că are acum sprijinul Chinei. Xi Jinping a anunțat pe 15 martie că va trimite atât ajutor financiar, economic, cât și provizii militare, iar dacă acest lucru chiar se întâmplă, SUA va încerca să-și convingă aliații europeni să-și regândească relația cu Beijingul.

Într-o convorbire telefonică din decembrie dintre cei doi lideri, Xi Jinping a fost de acord cu cererea Rusiei conform căreia Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Se pare că  atât inamicul comun, SUA, cât și alte viziuni și interese au făcut să fie un liant prentru complicitatea celor doi, apropiindu-i într-un proiect mult mai amplu.

În urma bănuielilor că SUA ar fi fost implicată în diverse evenimente politice atât în Kazahstan, Ucraina și Hong Kong, Vladimir Putin și Xi Jinping au ajuns la concluzia că obiectivul Statelor Unite este de a le încurca planurile politice. Astfel, cei doi sunt hotărâți să întoarcă roata și să propună ei un plan de a crea o lume mai sigură prin autocrație și care, bineînțeles să le aducă beneficii intereselor politice. Tot ei, susțin că America are prea multă putere și că după prăbușirea Uniunii Sovietice, SUA a devenit singura superputere, iar aceste aspecte sunt inacceptabile. Un alt motiv pentru care Putin este împotriva organizației americane este atacarea Belgradului, capitala Serbiei, din 1999 de către NATO, printre care a fost bombardată și ambasadei Chinei. Totodată, după retragerea armatei americane din Afganistan de anul trecut, atât rușii cât și chinezii au simțit că NATO pierde avans în păstrarea ordinii mondiale iar președintele Xi a declarat că „Estul se ridică și Vestul este în declin”. O viziune comună pe care cei doi lider o împărtășesc este ca SUA să accepte dominația rusă și chineză pentru vecinii lor și să abandoneze orice idee legată de revoluții sau democrație care le-ar putea îngreuna conducerea regimurilor lui Putin și Xi.

Ucraina este considerată de câțiva ani buni o parte culturală și politică importantă pentru Rusia iar asta îl face pe Vladimir Putin să sublinieze protecția vorbitorilor de limbă rusă prin ocuparea statului. Desigur că pentru Statele Unite acest lucru încalcă fundamental principiul de bază care oferă libertatea țărilor independente să-și definească politica externă și planurile strategice.

Toate motivele pentru care cei doi lider își doresc să formeze o alianță încep să prindă contur și nu trebuie uitat că dacă Ucraina va fi cucerită de Putin, Xi ar putea și el să se gândească la o expansiune și să-și dorească dominația Taiwanului, insulă democrată autonomă. Cu alte cuvinte, situația politică globală este foarte șubreda iar deciziile luate de marile puteri ar putea schimba cursul multor ani de acum înainte.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană...

Pentru prima dată de la începutul războiului, Putin pleacă din Rusia

Războiul ruso-ucrainean a izbucnit la data de 24 februarie,...

Curtea Supremă din SUA a stârnit numeroase reacții în urma deciziei de a interzice avortul

Atât liderii internaționali, cât și oamenii obișnuiți au avut...

O copie rară a primului volum din seria „Harry Potter” va fi scoasă la vânzare

Cartea  "Harry Potter and the Philosopher's Stone" va fi...