fbpx

România, fără stare de alertă și restricții după 8 Martie 2022

Data publicării:

Starea de alertă și restricțiile impuse de pandemia cu Corona-virusul SARS-COV 2, ia sfârșit după data de 8 Martie 2022.

După mai bine de 2 ani de restricții, românii se vor reîntoarce la viața dinainte de starea de alertă.

Potrivit declarației din 4 martie 2022 a  Președintelui României Klaus Johannis, nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă și de impunerea unor restricții dure, având în vedere contextul epidemiologic actual.

”„Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor. Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate au înțeles și au respectat regulile. Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă. Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm. Și poate cea mai importantă este cea a solidarității. Am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la parteneri europeni când ne-am confruntat cu probleme majore. Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”, a declarat Klaus Johannis.

Carantina și izolarea vor fi eliminate pe teritoriul României. Certificatul verde digital nu va mai fi solicitat în niciun spațiu. Masca nu va mai fi necesară atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare.

Va fi permisă desfășurarea de evenimente private, cu peste 200 de participanți. Barurile, restaurantele, cafenele, teatrele și cinematografele vor fi deschise fără restricție de oră.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a declarat că starea de alertă instituită pentru a gestiona pandemia de COVID-19,nu va mai fi prelungită de Guvernul României, aceasta încetând marţi, 8 martie, la miezul nopţii.

„Mâine (marţi, 8 martie – n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi. Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România. În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a precizat Dan Cărbunaru.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că situaţia din şcoli revine la normal după ridicarea stării de alertă.

“Se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile. elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Majorare cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni,...

„Festivalul Vinului Moldovenesc”, modifică traseele autobuzelor 205 si 783

În perioada 15.09.2023 (începând cu ora 23.00) - 18.09.2023...

Mobilier urban nou, pentru spaţiile publice din Bucureşti

Licitaţia deschisă pentru furnizarea de mobilier urban, s-a finalizat....