fbpx

Președintele ucrainean Volodimyr Zelensky, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Data publicării:

Oameni politici ai Europei, inclusiv din România, au redactat o scrisoare adresată Comitetului Nobel prin care au solicitat ca președintele ucrainean să fie nominalizat pentru premiul Nobel pentru Pace.  Peste trezeci de politicieni au semnat deja scrisoarea deschisă.

Scrisoare a fost redactată la data de 11 martie 2022 în care se solicită prelungirea termenului de nominalizare până pe 31 martie, acesta fiind încheiat oficial pe 31 ianuarie, invocând războiul din Ucraina drept eveniment istoric fără precedent.

Politicienii vorbesc despre faptul că extinderea termenlui de nominalizare este o „abatare de la procedură”, însă aceasta este justificată „de situația actuală, fără precedent”. De asemenea, liderii politici amintesc de ucrainienii care luptă în continuare pentru țara lor, pentru democrație și autoguvernare. Ei susțin că acesta este momentul ca lumea să-și arate sprijinul față de Zelensky și de poporul său.

„În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului Premiului Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare.

Lumea este tulburată de imaginile războiului care sosesc din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum cu frică, locuinţele şi vieţile lor sunt ameninţate de bombardamente şi de o armată invadatoare. Suntem martorii curajului oamenilor din Ucraina în faţa acestui război declarat de Rusia.

Ucrainenii curajoși luptă pentru a-și păstra democrația și dreptul la autoguvernare. De la curajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii.

În prezent și în întreaga lume, oamenii care trăiesc în democrație își pun toți aceeași întrebare: Ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să le arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor. Prin urmare, vă solicităm să luați în considerare redeschiderea și, totodată, extinderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei la acest premiu.

Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedura clasică, credem că această abatere este justificată de situația actuală fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare.”, susțin autorii scrisorii.

Anul acesta sunt 343 de candidați, dintre care 251 sunt individuali și 92 de organizații. Nominalizarea la Premiul Nobel i-ar ridica statulul lui Zelensky la simbolul luptei împotriva agresiunii rusești. Ceremonia de decernare va avea loc în luna octombrie a acestui an, în intervalul 3-10 octombrie

Scrisoarea este încă deschisă pentru semnături până la data de 30 martie 2022, iar printre semnatari se numără și Vlad-Marius Botoș, alături de politicieni din ţări precum Regatul Unit, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria şi Slovacia. Documentul a fost semnat şi de fostul premier eston Andrus Ansip şi de fostul ministrul de externe olandez Bert Koenders. Din partea Comitetului Nobel însă, nu a venit încă niciun răspuns.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană...

Pentru prima dată de la începutul războiului, Putin pleacă din Rusia

Războiul ruso-ucrainean a izbucnit la data de 24 februarie,...

Curtea Supremă din SUA a stârnit numeroase reacții în urma deciziei de a interzice avortul

Atât liderii internaționali, cât și oamenii obișnuiți au avut...

O copie rară a primului volum din seria „Harry Potter” va fi scoasă la vânzare

Cartea  "Harry Potter and the Philosopher's Stone" va fi...