fbpx

Discuţii consultative, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare

Data publicării:

La Palatul Victoria, au avut loc astăzi consultări între prim-ministrul României și reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale, privind noile măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern şi publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor, potrivit legislaţiei privind transparenţa decizională.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea reformelor în ceea ce priveşte bună administrare a banilor publici, necesare atât implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi menţinerii unui calendar predictibil în ceea ce priveşte aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Acesta a precizat că aceste reforme vor ţine cont de interesul public servit de organizaţiile nonguvernamentale în toate domeniile şi că vor fi evitate situaţiile în care activitatea societăţii civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment.

Totodată, a punctat ca temă principală a dialogului, continuarea în condiţii optime, a parteneriatului dintre stat şi societatea civilă în misiunea socială pe care o au, cu accent pe soluţii în ceea ce priveşte sponsorizarea corectă şi transparentă a asociaţiilor şi fundaţiilor din partea entităţilor comerciale. Marcel Ciolacu a invitat organizaţiile nonguvernamentale prezente la discuţii să identifice soluţii, în colaborare cu reprezentanţi ai Executivului, astfel încât fondurile asociaţiilor şi fundaţiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societăţii şi să fie prevenite abuzurile.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligaţia auditării financiare în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce priveşte destinaţia fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza şi activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat. Cu această ocazie, au mulţumit şefului Guvernului pentru disponibilitatea la dialog şi au confirmat că vor ţine legătura cu reprezentanţii Executivului până la găsirea celor mai bune soluţii la provocările din zona fondurilor din sponsorizări pentru organizaţiile nonguvernamentale.

Reuniunea de astăzi a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoiciu şi a avut loc la solicitarea societăţii civile, reprezentată de Asociaţia Parcul Delta Văcăreşti, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Asociaţia Valori în Educaţie, Dăruieşte Viaţă, Federaţia Organizaţiilor pentru Protecţia Copilului, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Principesa Margareta, Hospice Casa Speranţei, Platforma Socială din România şi Salvaţi Copiii.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat la discuţii viceprim-ministrul Marian Neacşu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Dezbateri privind demersurile României și ale Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, la Ruse

Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan Oprea și ministrul...

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de...

Monitorizarea în cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, s-a încheiat

Comisia Europeană a anunţat că a încheiat monitorizarea în...