fbpx

Spania poate deveni prima țară din UE care oferă „concediu menstrual” plătit

Data publicării:

Un proiect de lege a fost prezentat marți de către Guvernul de stânga al Spaniei, care prevede trei zile de concediu plătit pentru femeile aflate la menstruație. Acest proiect este o premieră pentru Europa.

„Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, a declarat ministrul Egalităţii, Irene Montero. „Menstruaţiile nu vor mai fi tabu (…). S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră”. Tot el a afirmat că acest concediu nu va avea un termen limită, precum era inițial prevăzut în proiect.

Pentru a fi aprobat, textul va fi dezbătut în cadrul unor sindicate și unui executiv, urmând să fie aprobat de către Parlament, unde guvernul este minoritar. Astfel, Spania ar putea deveni prima țară din UE și printre puținele din lume- alături de Japonia, Indonezia și Zambia- care va avea această schimbare în legislație.

În cadrul aceluiași proiect de lege este prevăzută și situația minorelor însărcinate cu vârsta cuprinsă între 16-17 ani: ele pot face avort fără acordul părinților. Avortul a fost dezincrimat în 1985 din Spania și legalizat în 2010, însă mișcările antiavort sunt încă foarte active în țară. Se dorește și integrarea educației sexuale în școli și distribuirea gratuită a „pastilelor de a doua zi”.

 

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Soluții noi propuse de OFA UGIR pentru evoluția educației din România

Într-o societate în care tema educației este abordată frecvent,...

Regal cultural dedicat eleganței și leadershipului feminin promovat de patronatul OFA UGIR

Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor...

România este prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid

ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană...

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...