fbpx

Ziua Națională Brâncuși la Muzeul de Artă din Târgu Jiu

Data publicării:

Asociația culturală Tătărescu și Organizația Femeilor Antreprenor – OFA UGIR – filiala Gorj, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, organizează în perioada 19 – 24 Februarie 2024, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, expoziția documentară „Brâncuși în presa interbelică românească (1923 – 1939)”.

Deschiderea expoziției are loc în data de 19 Februarie 2024, cu ocazia celebrării Zilei Naționale Brâncuși. “Proiectul își propune să aducă în fața publicului personalitatea și opera marelui sculptor, prin intermediul articolelor publicate în diverse ziare și reviste românești în perioada interbelică: Timpul, Patria, România, Universul literar, Adevărul, Rampa, Vremea și altele”, a declarat Marinela Strîmbulescu, președinta Asociației culturale Tătărescu și a OFA UGIR – filiala Gorj.

Expoziție documentară și Premiul Național „Restitutio. Brâncuși”

Ziua Națională Brâncuși este sărbătorită din 2015, anul acesta împlinindu-se 148 de ani de la nașterea sculptorului care a lăsat posterităţii o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii. Cu toate că se bucura de recunoaştere artistică în lumea întreagă, Constantin Brâncuşi a dus o viaţă simplă, sursa sa de inspiraţie fiind chiar elementele populare, folclorice, naturale. Lucrările sale au o puternică încărcătură spirituală, provenită din viaţa satului românesc, artistul reuşind să îmbine simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. Brâncuşi a renunţat la elementele secundare prezente până atunci în sculpturi, în favoarea evidenţierii esenţei lucrurilor.

Prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, membru de onoare al Academiei Române, consideră că “Brâncuși a constituit, alături de italianul Giacometti, ucraineanul Archipenko și alți artiști născuți în tradiții naționale foarte diferite, ceea ce se poate numi o avangardă, nu franceză, ci parizian-internațională, în arta europeană din prima jumătate a secolului al XX-lea. Diverse opere ale acestora, dar mai ales ale lui Constantin Brâncuși, sunt considerate drept forme ale sublimului în artă.”

În cadrul evenimentului de la Muzeul de Artă din Târgu Jiu va fi anunțat și câștigătorul Premiului Național „Restitutio. Brâncuși” acordat de Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația culturală Tătărescu, cărora li s-a alăturat din acest an și OFA UGIR Gorj. Premiul este acordat unei personalitați din domeniul cultural care, prin opera și activitatea sa, contribuie la promovarea operei universale a sculptorului gorjean. În ultimii ani, Premiul „Restitutio. Brâncuși” a fost acordat unor sculptori consacrați, precum regretatul Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș sau Panaite Chifu.

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Autorizările de construire pentru locuințe, pe un trend ascendent în România

Avocați imobiliare. Cum se obține autorizația de construcție în...

Gala #WeAreHalf premiază femeile, bărbații și organizațiile care susțin împuternicirea economică a femeilor

În parteneriat cu Kaufland România și Organizația Femeilor Antreprenor...

„Dincolo de obișnuit”, expoziție de artă plastică la WIN Gallery

WIN Gallery găzduiește până pe 19 noiembrie a.c. expoziția...

“Și a fost seară și a fost dimineață: Ziua a șasea”, expoziție de pictură semnată de Dalina Bădescu

Muzeul Național al Literaturii Române, sediul din București, Calea...