11 aprilie marchează ziua de naștere a medicului englez James Parkinson, care a descris, pentru prima dată, boala Parkinson. Această zi încearcă să crească gradul de conștientizare al oamenilor asupra acestei boli.
Boala Parkinson este o afecțiune cronică cauzată de degenerarea neuronală progresivă cu apariția inițială a deficitelor motorii, urmate de cele non motorii de tip senzitiv, cognitiv și comportamental.
Primele simptome ale bolii apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani. Totuși, 1 din 10 pacienți sunt diagnosticați cu Parkinson înainte de vârstă de 50 de ani.
La scară mondială, 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu Parkinson, în fiecare an.
Printre simptome se întâlnesc rigiditatea musculară, tremorul de repaus, pierderea echilibrului și coordonării mișcărilor, starea de oboseală, tulburări de somn, durere, dificultăți la înghițire, salivare excesivă, confuzie, depresie, anxietate, transpirație excesivă, confuzie, mers șovăitor etc.
O depistare timpurie a bolii, mersul la neurolog, urmarea tratamentului adecvat, alimentația sănătoasă și activitatea fizică îmbunătățesc calitatea vieții celor care suferă de această boală.
O modalitate cunoscută, pentru a sprijini conștientizarea bolii Parkinson, este participarea la maratoane în orașe din întreaga lume. Țările participante se înmulțesc de la an la an.
Ca simbol predominant al bolii, este laleaua roșie. Un horticultor olandez, care suferea de Parkinson, a reușit să creeze o lalea roșie și albă, pe care a numit-o după cel ce a descris boala, pentru prima dată, James Parkinson.