fbpx

Victime recrutate în țară și exploatate în afară

Data publicării:

Peste 130 de dosare penale au fost înregistrate pentru traficul internațional de persoane, în 6 luni.

În primele 6 luni din anul 2023, la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, mai mult de jumătate din dosarele penale înregistrate au fost pentru traficul internațional de persoane.

,, Majoritatea victimelor de cetăţenie română sunt recrutate în ţară, pentru ca mai departe exploatarea să aibă loc pe teritoriul altor state, în special în state unde există cerere pentru forţă de muncă ieftină, pentru servicii sexuale sau unde există contextul şi se tolerează faptele de cerşetorie, creându-se astfel premisele victimizării”, transmite Poliția Română printr-un comunicat de presă.

Așadar, conform datelor de anul trecut, țările de destinație pe care le preferă traficanții sunt Germania (32,03%), Marea Britanie (24,09%), Italia (20,49%), Spania (9,66%), Elveţia (8,36%), Franţa (7,93%), Austria (7,21%), Olanda (5,05%), Belgia (4,32%), urmate de alte state, în procent mai mic, precum Irlanda, Danemarca, Suedia, Grecia, Cipru, Ungaria, Portugalia, Norvegia etc.

În ceea ce priveşte exploatarea victimelor în plan intern, sunt preferate victimele minore: ,, sunt facil de recrutat şi exploatat, în special prin obligarea la practicarea prostituţiei şi nu este necesară călătoria externă/trecerea frontierei”, mai spune Poliția Română .

România rămâne ,,o țară de origine pentru victimele traficului de persoane”

România este o țară de origine pentru traficul de persoane din cauza condițiilor de vulnerabilitate crescută a unor segmente de populaţie în căutare de oportunităţi mai bune de viaţă.

Modurile de exploatare rămân cele clasice: exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, constrângerea la săvârşirea de infracţiuni mărunte şi obligarea la practicarea cerşetoriei.

Victimele sunt recrutate prin promisiuni false de obţinere a unor locuri de muncă bine plătite, câștigarea încrederii prin metoda loverboy, împărţirea câştigului – cointeresarea, abuzul şi şantajul emoţional, confiscarea şi reţinerea documentelor, inducerea temerii unor represalii asupra lor sau a membrilor de familie în cazul în care vor cere ajutorul poliţiei, dar şi forme variate de violenţă, în special în faza exploatării.

Metoda loverboy  preferata traficanților de persoane

În ultimii ani, această metodă a devenit foarte populară în ceea ce privește exploatarea sexuală. Traficanții se împrietenesc cu victima, după care se implică într-o relație de iubire, astfel câștigându-le încrederea. Traficanții nu au rețineri dacă vine vorba de căsătorie sau chiar copii căci astfel obțin control asupra victimei și manipularea devine ușoară. De asemenea, astfel vor avea garanția că victimele nu vor apela la autorități, creându-se o dependenţă totală sentimentală şi psihosocială a victimei faţă de traficant.

Relația cu o astfel de persoană poate să pară firească până la un anumit punct, după câteva luni sau chiar ani. După aceea, încep manipulările psihice și emoționale pentru a face victima să facă tot ce i se cere. Acesta îi face promisiuni că problemele financiare sunt temporare, că trebuie să ,,muncească” până vor strânge suficienți bani să iasă din datorii, să cumpere o locuință sau alte lucruri pe care le pot face împreună. Tot ceea ce spune este o minciună, scopul lui final fiind să păstreze banii pentru el.

Printre semnele unui loverboy sunt următoarele: devine agresiv, nervos când pui întrebări despre viața lui personală, vrea să te controleze în permanență, exagerează cu ,,iubirea”, iar după ce obține ce vrea își schimbă comportamentul.

Persoanele care sunt într-o astfel de situație pot apela fie la 112, fie la HelpLine 0.800.800.678 sau +4.021.313.3100.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Marisa Peer, întâlnire cu cititorii români la Muzeul Național al Literaturii Române

Marisa Peer, renumita scriitoare și psihoterapeută britanică, se întâlnește...

Expoziție retrospectivă Yordan Kissiov, la MAMCO București

Pe  25 iulie  a.c., la Muzeul de Artă Modernă...

„Susțin un Copil”, școală de vară pentru copii ce provin din medii defavorizate

La inițiativa psihologului Nicoleta Leordean, CEO al Centrului Medical...

Soluții noi propuse de OFA UGIR pentru evoluția educației din România

Într-o societate în care tema educației este abordată frecvent,...