După criza economică datorată de pandemie, românii se vor confrunta cu un val de scumpiri ce le va lasa buzunarele tot mai goale.
”BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Ratele vor creşte cu 100 de lei, pentru cei care au credite luate începând din mai 2019, asta datorită indicelui interbancar IRCC care a ajuns la 1,86% de la 1,17%. După ce Banca Centrală a stabilit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86%, se anticipează că va ajunge la 2,5%.
Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 7.7 lei/l și 8.99 lei/l, cu posibilitatea creșterii prețurilor.
Potrivit tarifelor de pe piaţă existente, consumatorii energiei electrice vor plăti între 1,5 lei şi chiar 4 lei/kwh. Aşadar, o familie care are un consum lunar de 301 kwh pe lună va plăti o factură la energia electrică cuprinsă între 420 şi 1.200 lei, în funcţie de tariful negociat cu furnizorul de energie electrică.
În cazul gazelor naturale, valoarea la care a fost plafonat preţul gazelor naturale este de 31 de bani pe kilowatt oră pentru populaţie, indiferent de consum.
Pe fondul războiului din Ucraina a fost generată o creşterea preţurilor cerealelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.
Alimentele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri sunt făina şi uleiul. Asta deși România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui. Aceste două alimente pot fi acum achiziţionate la preţuri cu 40-60% mai mari decât în urmă cu jumătate de an.
Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 de Băneasa costa, în septembrie 2021, 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%). De asemenea, dacă un litru de Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei în aceeaşi perioadă, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%).
Așadar, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar cu 50 de lei mai mult pentru a achita prețul cumpăraturilor din coș, care conține pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și apă, față de prețul pe care îl achita acum 6 luni pentru același coș cu cumpărături.