fbpx

Va accepta Rusia aderarea Ucrainei la UE?

Data publicării:

În urma negocierilor de la Istanbul, posibilitatea de pace este luată în considerare, Rusia fiind dispusă să renunțe la cererile de denazificare și să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană cu anumite condiții.

Negocierile dintre cele două țări aflate în război s-au desfășurat marți, 29 martie 2022 în Istanbul, reședința prezidențială Dolmabahce. Acestea constă în aprobarea unui acord de pace care oferă “garanții de securitate”, dar nu acceptă intrarea în NATO. În plus, acordul nu prezintă nici motivele evidențiate de Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Publicația britanică Financial Times (FT) susține că Rusia a acceptat să negocieze posibila ofertă de pace din cauza faptului că rezistența ucraineană a fost subestimată și campania militară rusă nu s-a desfășurat așa cum anticipase Moscova.

FT precizează și faptul că o altă condiție impusă de Rusia ar fi ca Ucraina să nu dezvolte arme nucleare și să nu existe pe teritoriul său baze militare, cu alte cuvinte să păstreze o doză de vulnerabilitate.

În contextul în care sunt aprobate cerințele Federației Ruse, orașul Kiev va beneficia de  „garanțiile de securitate” din partea mai multor țări precum Rusia, SUA, Regatul Unit, Canada, Franța, Germania, China, Italia, Polonia, Israel și Turcia.

O altă problemă e reprezentată de pretențiile Kievului în legătură cu teritoriile pe care Rusia le-a anexat ilegal în Ucraina în 2014. Conform Financial Times, despre acest subiect Zelenski și Putin vor discuta cu altă ocazie, deoarece acordul de pace este cel mai important în prezent.

Volodimir Zelenski a spus în urma negocierilor că cererile Rusiei sunt analizate cu seriozitate deoarece pentru aprobarea lor este nevoie de un referendum, respectiv de modificarea Constituției țării pe care nu le poate face în timpul războiului.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

George W.Bush a încurcat într-un discurs Ucraina cu Irakul

Fostul președinte al Statelor Unite, George Bush, a ținut...

Spania poate deveni prima țară din UE care oferă „concediu menstrual” plătit

Un proiect de lege a fost prezentat marți de...

Pentagonul a confirmat că există fenomene aeriene neidentificate

În ultimii 50 de ani au existat în jur...

Președintele Ucrainei și soția lui, prima apariție în public de la izbucnirea războiului

Volodomir Zelensky și soția sa, Olena Zelenska, au participat...