Parlamentarii USR PLUS au depus o inițiativă legislativă care prevede alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrațíe în situația vacantării funcțiilor în unitățile de învățământ preuniversitar.
Propunerea legislativă se înscrie în linia programului de guvernare privind sporirea autonomiei și depolitizarea școlilor, prin creșterea puterii de decizie a consiliului de administrație în procesul de selecție al managementului. Proiectul oferă posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional. În plus, asigură stabilitatea necesară actului de management prin posibilitatea revocării, pe parcursul anului de interimat, de către consiliul de administrație sau consiliul profesoral al școlii.
Inițiatorul propunerii legislative, Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție socială din Senat și membru în cadrul Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport: ,,Ne dorim ca toate funcțiile de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar să fie ocupate prin concurs, la care să participe cât mai multe cadre didactice. Îmi doresc concursuri transparente prin care funcțiile de director de școală să fie ocupate de cadre didactice competente și profesioniste. Descentralizarea, autonomia unităților școlare împreună cu profesionalizarea managementului școlar reprezintă obiectivul mandatului meu de parlamentar. Voi iniția propuneri legislative și voi urmări implementarea acestora pentru a mă asigura că la finalul mandatului obiectivul meu este îndeplinit’’
Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. În acel moment au fost înlocuite, prin decizia inspectoratelor școlare, aproximativ 800 de persoane care obținuseră funcția prin concurs național cu alte cadre didactice de la alte unități școlare sau chiar de pe raza altor unități administrativ-teritoriale. Cifrele arată că detașarea în interesul învățământului a devenit un instrument discreționar la îndemâna inspectorului școlar general prin care funcțiile vacante de director pot ajunge să fie ocupate de alte persoane decât cele care ar fi fost îndreptățite din punct de vedere moral să le ocupe până la organizarea de noi concursuri.
Silvia Dinică, senator USR PLUS membru în Comisia de Învățământ, Tineret și Sport, unul dintre co-semnatarii proiectului: „Prin acest proiect facem un pas important spre implicarea comunității în viața școlii. Consiliul de administrație reunește elevii, părinții, profesorii, autoritățile locale și este o punte către toți actorii importanți din comunitate. Atingem un punct major din programul de guvernare atunci când creștem puterea de decizie a consiliului de administrație: implicarea acestuia în procesul de selecție a managementului unității de învățământ se va reflecta direct în calitatea vieții școlare a copiilor noștri. Este un semnal că schimbarea trebuie să aibă în centru elevii.”
Anul acesta vor fi organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor de director din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările în interesul învățământului. Aproximativ 10.000 de directori vor fi numiți din pixul inspectorilor școlari. Având în vedere că până la momentul expirării interimatelor nu vor fi finalizate concursurile naționale, ne dorim să dăm posibilitatea școlilor de a-și desemna directorii interimari, prin decizia directă a Consiliului de Administrație.
Irineu Darău, senator USR PLUS secretar al Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport, unul dintre co-semnatarii proiectului: ”E necesar să discutăm ce se va întâmpla cu conducerea unităților de învățământ până când se va finaliza concursul organizat de către Ministerul Educației. Este primul concurs după mai bine de 5 ani și e crucial ca acesta să se desfășoare cât mai corect, Ministerul fiind responsabil să asigure acest lucru. Interimatele trebuie să fie întotdeauna o variantă temporară, de ultim resort, însă știm că pe alocuri se va ajunge la această situație și trebuie sa ne asigurăm că directorii interimari sunt cei mai competenti oameni pentru școala respectivă, validați de către Consiliul de Administrație. În calitate de parlamentar, mă preocupă în mod deosebit să monitorizez integritatea, transparența și meritocrația în sistemul de învățământ. Așadar, voi urmări îndeaproape anul acesta atât concursurile pentru directori cât și eventualele numiri interimare.”
Ștefan Pălărie, senator USR-PLUS: ,,Nu ne mai putem permite ca 10.000 de funcții să fie ocupate netransparent prin decizia inspectoratelor școlare, prin decizii politice. Nu mai vrem să existe suspiciuni cu privire la desfășurarea concursurilor, sau decizii discreționare cu privire la persoanele implicate. Nu mai dorim să existe această incapacitate de a lua cele mai bune decizii în interesul elevului.”
Proiectul este semnat de 70 de senatori și deputați din Parlamentul României.
USR PLUS, inițiativă legislativă privind alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrațíe, primul pas spre autonomia și descentralizarea unităților de învățământ
Data publicării:
Categorii:
Uncategorized