fbpx

Un interviu cu artistul plastic Valentin Tănase

Data publicării:

Sâmbăta, feeric inundată de soare și visare, a fost dedicata frumosului, în special creației plenare a maestrului Valentin Tanase, celebru desenator, pictor, grafician și sculptor, prezent la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, în ultima zi a expoziției de autor cu numărul 67, intitulata „Universul ilustratiilor”.
Este de zeci de ani directorul Studioului de Arte al Armatei Romane! Pe simeze, am întâlnit 150 de lucrări, cunoscute și recunoscute de publicul larg, constituindu-se intr-un liant al conștiinței mai multor generații. Coperte de romane sau de volume de poezii, ilustrații de manuale școlare sau cărți istorice, benzi desenate, capodopere dezvăluind eroi și conducători ai neamului românesc, toate lucrările maestrului Valentin Tanase sunt înscrise pururi în ADN ul nostru.
Jovial și dornic de comunicare cu vizitatorii ce se perindau permanent în incinta locației somptuoase, artistul se definește drept un creator cu șansă unica de la Dumnezeu, plin de recunoștință pentru harul sau, desăvârșit încă din adolescenta sa și pana în prezent, la apogeul menirii divine. Savurează bucuria nestinsa de a-si împărtăși geniul creator tuturor, asumat în ipostaza plenara de formator al imaginarului colectiv, pentru ca toți îi identificam pe Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu, Ștefan cel Mare, raportandu-ne la viziunea maestrului ce i-a ilustrat.
Copiii mei, Kalinda, 10 ani, și Theodor, 12 ani, au fost fascinați din prima clipa a contactului lor cu universul ilustrațiilor marelui artist. Au cerut creioane și carioci, iar pe câteva coli albe, si-au dezvăluit preț de doua ore valentele vocației lor plastice. Fetita a reprodus capul calului lui Vladimirescu, iar băiatul, portretul lui Horea (Nicola Urs), eroul sacrificat pentru libertate, ambii primind aprecierea si incurajarile amfitrionului emerit.
Admiratori de toate vârstele au pășit în galerie, ovationandu-l pe notoriul ilustrator, solicitând autografe pe revistele și cărțile prin care au făcut cunoștința cu acesta, cu zeci de ani în urmă. În cadrul interviului, pe care îl voi posta curând pentru voi toți, chipul rafinatului artist s-a luminat ludic și suav când l-am rugat sa amintească despre muza sa ideala, ce a rodit prolific prin opere mărețe, frumoasa sa soție, Claudia. Am fost informați ca, în luna septembrie a acestui an, o noua expoziție va înnobila simezele CMN, fiind, cu siguranță, încununată de succes, pe măsura valorii inestimabile a lucrărilor semnate de giganticul lor creator.
Mulțumim și va iubim!
Interviu realizat de Georgiana Stefanescu.

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Soluții noi propuse de OFA UGIR pentru evoluția educației din România

Într-o societate în care tema educației este abordată frecvent,...

OFA UGIR promovează antreprenoriatul feminin și competitivitatea IMM-urilor românești la Bruxelles

  În perioada 23-25 aprilie 2024, o delegație a patronatului...

Viitorul producției agroalimentare va fi discutat pe 24 aprilie la Iași

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat cu...

„Oameni care ne inspiră. Impact și atitudini” – activitate în cadrul proiectului nonviolență derulat în Școala Gimnazială Nr. 163, București

Lansarea proiectului nonviolenta ,,Antrenează-ți mintea, nu pumnul! Curajul se...