fbpx

Ultima speranță a oamenilor bolnavi distrusă de site-uri false

Data publicării:

Mai mulți oameni grav bolnavi și-au pus ultima speranță în site-urile destinate vânzărilor de medicamente pentru tratarea bolilor severe precum cancerul. Aceste site-uri erau false, plata fiind achitată online, dar comanda medicamentelor nefiind trimisă destinatarilor.

Autoritățile desfășoară în prezent percheziții în România și în Marea Britanie, după ce au descoperit o grupare care se ocupa cu crearea unor site-uri false, unde vindeau medicamente pentru tratarea bolilor grave. În România este deschis un dosar penal instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, iar în Marea Britanie, perchezițiile sunt sprijinite de poliția din Northampton. Cercetările efectuate au la bază înșelătoria și falsul informatic.

„Din cercetări, a reieșit că persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri, promovate în mediul on-line, exclusiv către piața din România, prin care ar fi oferit spre vânzare medicamente, în special dintre cele dedicate tratării de boli extrem de grave, precum cancerul, în scopul obținerii de bani, în mod necuvenit, de la diferite persoane (pacienți și aparținători), fiind cauzate atât pagube materiale, cât și din punct de vedere al sănătății”, este declarația prezentată într-un comunicat.

Încrederea oamenilor era câștigată prin simularea unei tranzacții reale unde era necesară efectuarea unor pași pentru asigurarea siguranței în mediul online. După plasarea comenzii, urma completarea și trimiterea unor documente de tip „acord de livrare bunuri”, „împuternicire achiziționare medicamente” și „formular de achiziționare”.

IGPR a mai precizat că – „Ulterior câștigării încrederii, s-ar fi menținut în eroare victimele, prin crearea unor pași ce simulau o relație comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat și era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparența unei tranzacții reușite”.

Cu cât întârzia mai mult comanda, oamenii încercau să ia legătura prin apeluri sau email-uri cu reprezentanții site-urilor care își cereau scuze pentru întârziere, spuneau că stocul este epuizat, schimbau termenul de livrare, asigurau restituirea banilor sau nu mai răspundeau.

Poliția Română a menționat că în prezent, pagubele cauzate de înșelătoria grupării se ridică la suma de aproximativ 100.000euro.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Maison Olfactif și Beautyceutic, două concepte inovatoare create în România

Maison Olfactif și Beautyceutic sunt două branduri inovatoare, 100%...

Centru de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din...